DAD Genel Merkez Eş Genel Başkanları Kadriye Doğan ve Musa Kulu oldu

0
247

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), 4. Olağan Genel Merkez Kongresi’ni Dersim’de gerçekleştirdi. Eş Genel Başkanlığa Kadriye Doğan ve Musa Kulu seçildi.

Demokratik Alevi Dernekleri, genel merkez kongresini Dersim’de gerçekleştirdi. Derviş Cemal Ocağı piri Hayri Şanlı ve Şeyh Çoban Ocağı’ndan İbrahim Kete’nin çerağ uyandırdığı kongrede Hıdır Çelebi ve Cengizhan Arslan’ın okuduğu deyişler sonrasında Seyit Rıza şahsında yol için mücadele edenler adına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Kongreye Alevi ocak pirleri ve anaları, HDP Milletvekilleri Alican Önlü, Tayip Temel, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Kurucu Başkanı Turgut Öker, siyasi parti, sendika temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Dersim Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleşen kongrede, ‘Biz Aleviler için anayasal kurucu yurttaşlık ilişkisinin tanımlandığı yeni bir anayasa ile demokratik cumhuriyet çözüm olabilir’, ‘Şare Ma, Zone Ma, Murşide Ma, Ma Zanime Dem Dema Ma’, “İnancımızda İkrarlaşıyor Direncimizle Özgürleşiyoruz’, ‘Korkuyu Kerbela’da Bırakanlar İnancımız Rehberimizdir’ dövizleri asıldı.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bütün inançların Alevilikten beslendiğini belirten Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Musa Kulu, “Bizi Hristiyanlığın, Müslümanlığın içine sokmaya çalışanlar bizim hakikatimizi bilmiyor.  Bu ülkede 25 milyon Alevi var, belki ritüellerimiz farklı olabilir ama birbirlerini sürekli tamamlayan bir hakikattir. Bize göre hiçbir inanç birbirinden üstün değildir. Ama bir gücün eline geçtiği zaman inanç olmaktan, hak olmaktan çıkar. Esas zulüm insanların kendi hakikatinden kopmasıdır. Alevi hakikatinde her canın bilmesi gereken şey biz ne canlıya ne de cansıza rızasız almayız. Bizim inancımızda en önemli şey ikrar ve rızalıktır. Halkımdan ricam kendi inancınızı çocuğunuza anlatın” diye belirtti.

Kadın düşmanlığının en çok yaşandığı bir dönemden geçildiğini söyleyen Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eşbaşkanı Saime Topçu, “Bu şiddet sadece kadın ile kalmayarak doğa, çocuk demeden devam ediyor. Ana kadın kültüründen uzaklaşmamalıyız, bize düşen dişil prensibi öne çıkarmaktır. Biz Alevi Kızılbaş kadını olarak bu mücadeleyi yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

“İNANÇ MERKEZLERİ KİŞİSEL ÇIKAR ALANLARINA DÖNÜŞÜYOR”

Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) Başkanı Selman Yeşilgöz de Dersim’in inançsal ve kültürel olarak büyük bir kırım yaşadığını belirterek , “Böyle bir zamanda Dersim’de olmamız büyük bir önem taşıyor. Alevi toplumunu yok sayanlar şimdi de cemevlerini ziyaret etmesi sanki bu topraklarda katliam yapmamış gibi şirin gözükmeye çalışıyor. Son dönemlerde inanç merkezlerimizde kişisel çıkarlar için birer alan olarak kullanmaya başlamışlardır” ifadelerini kullandı.

“İKTİDAR, KÜRTLERE VE ALEVİLERE KARŞI İMHA POLİTİKASI UYGULUYOR”

Coğrafyada yaşayan bütün halklar ve inançların büyük bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan HDP Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, “Bugünkü iktidar, Kürtlere ve Alevilere karşı imha politikası yürütüyor. AKP-MHP iktidarı, kendi hakikatini yaşamaya çalışan bütün halkları yok etmeye yönelik politikalar üretiliyor. Dersim hem Kürt hem de Alevi kimliği sebebiyle burada ki düşmanca siyaset uygulanıyor, burada askerin bulunmadığı bir yer bırakmamak istiyorlar” diye konuştu.

Alevilerin tarihinin acılar ve katliamlarla dolu olduğunu belirten Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Kurucu Başkanı Turgut Öker ise, “Bize düşen görev; oyunları bozma yerine bugün oyunları da bozabilecek adımlar atmamız lazım. Bu topraklarda canımız tehlikede. Bütün mazlumlar olarak bir araya gelmeden bu ülkede inanç özgürlüğümüz olmadan ütopya nasıl hayata geçecek. Yeni kuşaklara Aleviliği anlatmamız lazım, bugün cemevlerini camiye dönüştürdüler” dedi.

Yapılan seçimin ardından Eş Genel Başkanlığa Kadriye Doğan ve Musu Kulu seçildi. Yönetim gelecek toplantılarında görev dağılımı yapacak.

DERSİM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz