Colemêrgî: Kürt yapıları restorasyon adı altında yok ediliyor

0
221

Tarihi yapı olan Van Kalesi, restorasyon adı altında yok ediliyor. UNESCO’nun Geçici Dünya Miras Listesi’ne giren Van Kalesi’nin betonla restore edilen bazı bölümlerinde çökmeler yaşanırken, bazı bölümleri ise tamamen tarihi yapıdan koparıldı.

Van Kalesi, Urartu Kralı 1. Sardur tarafından M.Ö 840-825 yıllarında inşa edildikten sonra uzun yıllar Urartu krallığına başkentlik yaptı.

Bir tarafı eski Van şehri, bir tarafı Van Gölü olan Van Kalesi’nin bir kısmı deprem, savaş, defineciler ve ilgisizlikten dolayı yıkıldı.

Tarihi surların bir kısmı da restore adı altında betonlaştırıldı. Restore edilen, beton haline getirilen surlar ve kale içindeki yapılar zamanla çökmeye ve dökülmeye başladı.

Van Kalesinin restorasyonla tarihi yapısının yok edilmesine Kürt Tarihçi Yazar İhsan Colemêrgî, tepki gösterdi.

Kürtlerin tarihte Van Gölü havzasında ve Kürdistan’ın tamamında birçok devlet ve medeniyet kurduğunu hatırlatan Colemêrgî, Kürtlerin kurduğu bu devletlerden birinin de Urartu İmparatorluğu vurguladı.

Urartu İmparatorluğu’nu bölgede bulunan Kürt aşiretlerinin bir araya gelerek kurduğunu söyleyen Colemêrgî, Asurlara karşı birleşen Kürtlerin zamanla İmparatorluk haline geldiğini belirterek, “Birliklerini kuran Kürtler, daha sonra başkentleri Van’ı (Tuşpa) kurdular. Urartular Tuşpa’da Van Kalesi’ni inşa ettiler. Van Kalesi dönemin en ihtişamlı ve ele geçirilmesi çok zor bir kaledir.

Van Kalesi, Kürt tarihi ve medeniyeti açısından çok önemli. Kürtlerin insanlık tarihine bıraktığı bu eserler maalesef restorasyon adı altında tarihi dokusundan uzaklaştırılıyor. Van Kalesi’nde restorasyon adı altında tarihi yapısını yok etmeye çalışıyorlar. Bugün kalenin büyük bir kısmı beton haline getirildi. Beton haline getirilen bu yapılar zamanla yok olacak. Bu şekilde tarihi Van Kalesi de eski değerini kaybedecek. Bu yöntemle Kürtlerin tarihte hiçbir devlet ve medeniyet kurmadığını, tarihinin ve geçmişinin olmadığını amaçlıyorlar” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz