AB ülkeleri yasadışı göçe karşı yaptırımlar konusunda anlaştı

0
238
                    AB, yoksul ya da çatışmalı ülkelerden bu kadar çok insanın Belarus'a gelip oradan yasa dışı yollardan AB'ye girmesini engellemek için cezalar kullanmak istiyor.

Üye ülkeler, havayollarına ve yasadışı kaçakçılık faaliyetlerinde bulunan diğer katılımcılara karşı yeni bir yaptırım aracı üzerinde anlaştı.

Diplomatlara göre, tedbirler önümüzdeki Pazartesi günü AB dışişleri bakanlarının yapacağı bir toplantıda resmen kararlaştırılacak. Bir sonraki adımda, özel yaptırımlar uygulanabilir.

Planlardan biri, AB’ye seyahat etmek için Afrika veya Asya’dan Beyaz Rusya’ya göçmen uçuran havayollarını hedeflemek. Ayrıca tur operatörlerinin de yaptırımlardan korkması gerekiyor.

Diktatör Alexander Lukashenko’nun etrafındaki rejim, göçmenleri AB’ye seyahat etmeleri için Polonya sınırına getirmek için kasıtlı olarak ülkeye getirmekle suçlanıyor. Varsayım, Lukashenko’nun AB’nin sivil toplum ve demokratik muhalefet baskısı nedeniyle uyguladığı yaptırımların intikamını almak istediği yönünde.

AB’de yerleşik şirketlerin, Belarus havayolu Belavia ile olan tüm iş ilişkilerini derhal yürürlükten kaldırmaya ne ölçüde zorlanması gerektiği, yakın zamana kadar tartışmalıydı. Bunun sonuçlarından biri, uçak kiralama şirketlerinin, havayoluna ödünç verilen uçakları geri almak zorunda kalması olacak.

Belavia hava yolu, son zamanlarda uçaklarının yarısından fazlasını önemli ölçüde kiraladı.

Polonya makamlarına göre, şu anda Belarus ve Polonya arasındaki sınırda 3 bin ila 4 bin arasında göçmen bulunuyor. Gergin durum nedeniyle, Varşova Salı günü doğu komşusuna giden bir sınır kapısını kapattı. Pazartesi günü, daha büyük göçmen grupları çiti kırmaya çalıştı. Belarus devlet medyası, kamp ateşlerinin etrafında toplanan insanların ve ormanlık alanda yerde uyku tulumlarında yatan çocukların fotoğraflarını ve videolarını yayınladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz