Bilirkişi, Afşin C Santrali’nin ÇED raporunu olumsuz buldu!

0
280

Maraş Bölge İdare Mahkemesi Bilirkişi Raporu’nda, Türkiye Varlık Fonu tarafından Afşin’de yapılması planlanan C Termik Santrali için verilen ‘ÇED olumlu’ kararının uygun olmadığı yönünde görüşe yer verildi

Bölgede yaşayan 25 yurttaş tarafından “ÇED olumlu” kararına karşı Maraş İdare Mahkemesi’ne iptal istemli açılan davada, mahkeme, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan 7 bilim insanını görevlendirdi. Bilirkişi heyeti, Altunelma ile Tanır Mahallesi sınırları arasında yapımı planlanan termik santrale dair hazırladıkları raporu, davanın görüldüğü Maraş Bölge İdare Mahkemesi’ne sundu. Çevre, meteoroloji, harita, kimya, jeoloji, ziraat, hidroenerji alanlarında uzman bilirkişi heyeti, geçtiğimiz aylarda bölgede keşif yaparken, hazırlanan 50 sayfalık bilirkişi raporunda; “olumlu” kararı verilen ÇED dosyasındaki eksiklikler ve hatalar sıralandı. Bilirkişi heyeti, ÇED dosyasının; tarımsal faaliyetler, çevre kirliliği, su havzaları ve insan sağlığı yönünden birçok eksiği olduğuna ilişkin görüş belirtti.

‘Bilimsel bir yaklaşım olmaz’

Görüşte, susuzlaştırma çalışmalarının doğuracağı geri dönülmez zararlara dikkat çekilirken, bilirkişi heyeti, bu tür faaliyetlere onay verilmesinin “bilimsel veriler doğrultusunda doğru olmayacağını” vurgulayarak, “Santral kurulumu için planlanan faaliyetlerin içinde susuzlaştırmanın yer alması, yer altı sularının çekilmesi, kurutulması, deplase edilmesi ve durumdan Ceyhan Nehri’nin kaynaklarının bulunduğu Yukarı Ceyhan havzasının etkilenecek olması karşısında bu tür faaliyetlere onay verilmesi, bilimsel veriler ve akılsal yaklaşımlar doğrultusunda doğru olmayacaktır” ifadelerini kullandı. Raporda, hava kalitesinin sınır değerlerinin ve emisyon yüklerinin sağlanabilmesi anlamında yeterli olmadığının anlaşıldığı ve tarım ile tarım dışı arazilerde koruma altına alınacak bitkisel toprak katının sıyrılması için kullanılan yaklaşımın yanlış olduğu da vurgulandı. Mahkeme, bilirkişi heyetinin sunduğu ve olumsuz görüş belirttiği kararın ardından Afşin C Termik Santrali’nin ÇED kararının yürütülmesi veya durdurulması kararı alacak.

Kanal İstanbul’un mühendisleri

Kanal İstanbul’un da ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendisliği’nin hazırladığı “ÇED olumlu” raporu, 27 Mart’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edildi. Öte yandan Maraş’ta Afşin Elbistan A (1355 MW) ve Afşin Elbistan B (1440 MW) Kömürlü Termik Santralleri, 1984 yılından bu yana faaliyeti sürdürüyor. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun geçtiğimiz yıl yayımladığı “Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” başlıklı rapora göre; var olan iki termik santrale Afşin C, Afşin D, Afşin E, Afşin G, Diler Elbistan (Diler Holding) ve Elbistan (Anadolu Enerji) olmak üzere 6 yeni termik santral daha eklenmesi planlanıyor. Aynı rapora göre Maraş, kirli hava solunan 6 kent arasında yer alıyor.

MARAŞ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz