Suudi Arabistan’da bulunan deve heykelleri en az 7 bin yaşında

0
270

Cevf çölünde bulunan rölyef biçimindeki 21 heykel, hayvanları gerçek boyutları ile temsil ediyor.  Arkeologlar 2018 yılında bu heykellerin çağımızın başlangıcına ait olduğu tahmininde bulunmuştu.

Daha sonra Suudi Kültür Bakanlığı, Alman Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü ve Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi (CNRS), heykelleri tarihini belirlemek için bir araştırma programı başlattı.

Bilim insanları, oymaların MÖ altıncı binyılda taş aletler kullanılarak, o dönemde ağaçlık ve göllerin olduğu bir savan manzarasında yapıldığını belirledi. Bugün sözkonusu bölge çölleşmiş durumda.

Journal of Archaeological Science’da yer alan çalışmanın yazarları, bu siteyi “Kuzey Arabistan’ın pastoral popülasyonlarının kaya sanatı ve büyük taş yapılar yarattığı tarih öncesi dönemin” bir örneği olarak görüyorlar.

Araştırmacılara göre, kayaları oymak için yapılan, iskele kurulmasını ve 15 km öteden taş aletlerin getirilmesini gerektiren çabalar, belki de bir Neolitik topluluğun yıllık ritüelinin bir parçası olan kolektif çalışmayı içeriyor.

                           

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz