Nijerya’da 70’i aşkın öğrenci kaçırıldı

0
223

Afrika’nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya’nın kuzeyi ve merkezinde fidye talebiyle toplu kaçırma olayları neredeyse her hafta gündem oluyor.

Nijerya polis sözcüsü, sabah saatlerinde Zamfara eyaletine bağlı Maradun yakınlarındaki Kaya lisesini basan saldırganların 73 öğrenciyi alıkoyduğunu açıkladı.

Sözcü Muhammed Şehu, “Kaçırma olayı, okulun çok sayıda silahlı haydut tarafından işgal edilmesinden sonra gerçekleşti” dedi.

Sözcü; polisin öğrencileri kurtarmak için orduyla birlikte çalıştığını sözlerine ekledi.

AFP’ye bilgi veren İletişim Bakanı İbrahim Dosara, Zamfara Eyaleti yetkililerinin gece saatlerinde seyahatlere kısıtlama getirdiğini ve okulların geçici olarak kapatıldığını bildirdi.

Ülkenin kuzeyi ve merkezi uzun zamandır, ciddi güvenlik sorunları ile karşı karşıya bulunuyor. Kriminal gruplar sık sık saldırılarda bulunuyor ve kırsal alanlarda kitlesel kaçırma eylemlerinde bulunuyor. Son aylarda bu tür olaylar tırmandı.

Yılın başından beri özellikle okullar ve diğer eğitim kurumlarında, ailelerden fidye almak için kaçırma olaylarında artış yaşandı. Birkaç ay içerisinde bine yakın öğrenci kaçırıldı. Öğrencilerden çoğu birkaç hafta veya ay içerisinde bırakıldı ancak halen onlarcası halen saldırganların elinde bulunuyor.

Hükümetin “çete” olarak adlandırdığı kriminal gruplar, on yıldır Nijerya’nın kuzey batısı ve merkezinde halk üzerinde terör estiriyor. Bu çeteler kaçırma olaylarının yanısıra köylere saldırılar düzenliyor ve hayvanları çalıyor.

Çetelerin üsleri Nijerya’nın Zamfara, Katsina, Kaduna ve Nijer eyaletlerine yayılan Rugu ormanında bulunuyor.

Kaçırma olayları, herhangi bir ideolojiye bağlılıktan çok “para kazanma” ile ifade edilse de uzmanlar “cihatçı” Boko Haram ile DAİŞ’e bağlı Batı Afrika İslam Devleti (ISWAP) arasındaki yakınlaşmadan endişe ediyor. Nitekim ülkede ayrıca 12 yıldır cihatçı şiddet de yaşanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz