İran: Müzakereler çok yakında yeniden başlayacak

0
259
                    New York’taki BM Genel Kurul toplantısı sırasında düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, “Mevcut durumda Viyana müzakereleri ve çok yakında İran’ın müzakerelerinin parametrelerini inceliyoruz” dedi.

AFP’ye konuşan bir İranlı üst düzey yetkili, adını vermeyerek “çok yakında” ifadesinin “Birkaç gün” ve “birkaç hafta” anlamına gelebileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan BM Genel Kurul toplantısı sırasında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile de bir görüşme yaptı.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, nükleer enerji anlaşması ve Afganistan’daki durumun ele alındığı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Fransız mevkidaşı Le Drian ile yaptığı görüşmede, İran’ın müzakerelere geri dönmeye hazır olduğunu, ancak Joe Biden yönetiminin Nükleer Anlaşma’ya dönmesikonusunda şüphesi olduğunu söyledi.

İran hükumetinin karakterine ilişkin de bilgi veren Emir Abdullahiyan, mevcut hükümetin bilim odaklı bir hükümet olduğunu ve müzakereleri önemli bir diplomasi aracı olarak kabul ettiğini belirtti. Abdullahiyan,İran’ın müzakerelere geri dönmeye hazır olduğunu ve önceki müzakere dönemlerinin tarihini hızla incelediğini kaydetti.

Emir Abdullahiyen, ABD yönetiminin yükümlülüklerini yerine getirmek için ciddi ve pratik bir adım atmadığını, tam tersine İran’a yeni yaptırımlar getirdiğini hatırlatarak, “İran, Biden yönetiminin Nükleer Anlaşma’ya dönüşündeki ciddiyetinden şüphe ediyor” dedi.

İki ülke dışişleri bakanları arasında gerçekleşen görüşmede ele alınan bir diğer konu Afganistan konusu olduğu belirtildi. Abdullahiyan, İran’ın tüm taraflarla temas halinde olduğunu ve tüm tarafları kapsayıcı bir hükümet kurmaya teşvik etmeye çalıştığını belirterek, “Bu konuda önemli zorluklar devam ediyor” dedi.

Fransa Dışişlri Bakanı Le Drian ise  nükleer müzakerelerin yeniden başlamasındaki gecikmeden endişe duyduklarını ve müzakereleri mümkün olan en kısa sürede yeniden başlatmakla ilgilendiklerini ifade etti. Le Drian, “Fransa, İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu arasında tam işbirliğinden yanadır” şeklinde konuştu.

Le Drian, New York’taki BM Genel Kurulu toplantısı sırasında yaptığı açıklamada “Konu, müzakerelerin yeniden başlamasıdır.  Bugün zaman potansiyel bir anlaşmaya karşı işliyor” dedi.  

Le Drian, “İran’ın şimdi müzakereler için temsilcilerini belirleyerek mümkün olan en hızlı şekilde görüşmelere yeniden başlamayı kabul etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz