Fransa ile İsviçre arasında F-35 gerilimi

0
264

Rafale uçakları yerine ABD’nin F-35 uçaklarını tercih etmesi, Paris’te İsviçre Konfederasyonu Başkanı Guy Parmelin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında öngörülen görüşmenin iptaline neden oldu.

Her iki gazete, Parmelin’in Kasım ayında öngörülen görüşme için Paris’e gitmeyeceğini yazdı. 

Fransa’nın altı aydır planlanan bu ziyareti iptal ettiği bildirildi.

İsviçre’nin 6 milyar frank tutarındaki Amerikan F-35 savaş uçaklarını satın alması nedeniyle görüşmenin iptal edildiği belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, İsviçre’nin Amerikan uçaklarını satın alma kararını vermesine rağmen Fransa ile müzakereleri sürdürmesinin Paris’te tepkiye neden olduğunu ifade ediyor.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı’nın son Fransa ziyareti üç yıl öncesine dayanıyor. 

ABD, AVUSTRALYA VE BİRLEŞİK KRALLIK PAKTI

Parmelin’in ziyaretinin iptal edilmesi, Fransa’nın Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık ile yaşadığı gerilimin sonrasına denk geldi.

Fransa ile Avustralya arasında 2016 yılında konvansiyonel itmeli 12 denizaltının satışına ilişkin imzalanan anlaşma Canberra tarafından iptal edilmişti. Denizaltı anlaşmasının Fransa deniz sanayisine 56 milyar dolar kazandırması bekleniyordu. Fransa, bu kararı “sırtından bıçaklama” olarak değerlendirdi ve ABD ile Avustralya büyükelçilerini çağırdı. Birleşik Krallık için ise “sürekli oportünizmi biliniyor” diyerek, büyükelçiyi çağırmanın gerekli olmadığı açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Avustralya arasında güvenlik, siber savunma, yapay zeka ve teknolojiler alanlarında Çin’in etkisine karşı koymayı amaçlayan geniş bir ortaklık imzalandı. Buna AUKUS adı verildi.

FRANSA: GÜVEN İHLALİ VAR, İŞLER YOLUNDA GİTMİYOR

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “yüzyılın anlaşması”nın sabote edilmesinin “ağır bir kriz” yarattığını belirtti. Le Drian, France 2 televizyon kanalında yaptığı açıklamada büyükelçiliklerin çağrılmasının “çok sembolik” olduğunu ifade ederek, ABD ile Fransa arasındaki gerilim konusunda şu ifadeleri kullandı: “Ortada bir yalan var, ikiyüzlülük oldu, büyük bir güven ihlali oldu, hor görülme oldu, aramızda işler yolunda gitmiyor.”

Le Drian, Avrupa’nın kendi stratejik pusulasının olması gerektiğini belirterek, “Bu, 2022 yılının ilk yarısında Fransa’nın sorumluluğunda olacak” diyerek, AB dönem başkanlığının 1 Ocak’ta Fransa’ya geçeğini ima etti.

‘AVRUPA BİRLİK OLMALI’

ABD’nin ittifakları ile istişare etmeden Afganistan’dan sert bir şekilde geri çekilmesi ve denizaltı dosyasındaki tutumunu hatırlatan Le Drian, “Avrupalılar tarihte kalabilmek için birlik olmak ve birlikte kendi çıkarlarını savunmak zorunda olduklarını hissetmezlerse, kaderleri tamamen farklı olacaktır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz