Endonezya’da yeni bir insan türü keşfedildi

0
227

Endonezya’da bulunan bir iskeletten alınan DNA örnekleri, yeni bir insan türünü açığa çıkardı.

Endonezya’da 7200 yıllık bir iskelet uluslararası ve Endonezyalı araştırmacılar tarafından bulunmuştu.

Söz konusu iskeletin 17-18 yaşlarında kadın bir avcı-toplayıcıya ait olduğu belirtiliyor.

Bu iskelette bulunan DNA, insanların Wallacea adasına yönelik göç teorisini yeniden gözden geçirtiyor.

Endonezyalı ve uluslararası araştırmacılar 7200 yıllık bir 17-18 yaşlarında kadın bir avcı-toplayıcının iskeletini Endonezya’da bulundu. Bu iskeletin şimdiye kadar bilinen insan türüne ait olmadığı belirtiliyor. Journal Nature dergisinde yer alan habere göre Celebes adasında Leang Panninge mağarasında cenin pozisyonunda gömülü bir şekilde bulundu.

Toalean kültüründen arkeologlar bu kadını Besse olarak isimlendirdi. Avcı-toplayıcı bu insan türünün Sulawesi yarım adasının güney batısında 8000 ile 1500 yılları arasında yaşadığı tahmin ediyor. Bu keşif söz konusu gruba ait ilk keşif olma özelliğini taşıyor.

Bilim insanları tarafından Wallacea olarak isimlendirilen bu bölgedeki buluşun çok önemli olduğunu belirten bilim insanları bölgedeki iklimden dolayı bu derece bozulmamış bir iskelete ulaşmanın da istisna olduğunu kaydediyor.

Bölgedeki çalışmalar 2015 yılında başladı. Avustralya’nın Griffith Üniversitesi’nden arkeolog Adam Brumm, “İlk kez bu kadar eski bir kalıntıdan insan DNA’sına ulaştık” dedi.

DNA analizlerinde avcı-toplayıcı kadının Papua ve Avustralya Aborjinleri ile aynı gruba ait olduğunun tespit edildiği de belirtiliyor.

Bu buluş, bölgedeki insan yerleşimine ilişkin şimdiye kadar olan teorileri de tartışmaya açıyor. Arkeolog Brumm, “Bu buluş ilk Wallacea adasındaki ilk insan yerleşimine ilişkin bilgilerimizin ne kadar kısıtlı olduğunu gösteriyor” dedi.

Bilim insanları yeni genetik analizlerle Endonezya adasında bulunan yeni tür insan ardıllarına ulaşma imanını da araştırmak istiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz