Cezayir-Fas gerilimi tırmanıyor: Cezayir hava sahasını kapattı

0
272
                    Cezayir hükümetinden yapılan yazılı açıklamada “Yüksek Güvenlik Konseyi hava sahasını tüm sivil ve askeri uçakların yanı sıra Fas'ta kayıtlı uçaklara derhal kapatmaya karar verdi" denildi.

Bu karar Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun başkanlığında yapılan Güvenlik Konseyi toplantısı ardından duyuruldu. Toplantıda, Fas ile olan sınırdaki durum ele alındı.

Açıklamada “Fas’tan gelen düşmanca provokasyonlar ve pratiklerin devam etmesi göz önüne alınarak” hava sahasının kapatılması kararı alındığı belirtildi.

Cezayir 24 Ağustos günü de Fas ile diplomatik ilişkilerini askıya almıştı. Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra o sırada yaptığı açıklamada Fas’ın “Cezayir’e karşı düşmanca eylemlerini yürütmekten asla vazgeçmediği” tepkisinde bulunmuştu.

Zaten zorlu olan iki ülke arasındaki ilişkiler özellikle, yüzde 80’i Fas’ın kontrolünde Batı Sahra sorunu nedeniyle daha da kötüleşti. Ayrıca İsrail’in Fas’ın Batı Sahra’daki egemenliğini tanıması karşılığında Fas ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesi de bu gerilime eklendi. Görünürde Filistin davasını savunan Cezayir, Fas-İsrail ilişkilerine istikrarsızlaştırmayı amaçlayan “yabancı manevra” tepkisinde bulunmuştu.

Eski İspanya sömürgesi olan Batı Sahra, nihai bir çözümün olmayışı nedeniyle BM tarafından “otonom olmayan bölge” şeklinde değerlendiriliyor. Onlarca yıldır bu bölgede Polisario Cephesi ile Fas karşı karşıya geliyor. Cezayir, Polisario’yu destekliyor.

Rabat yönetimi kendi egemenliği altında bir özerklik planı sunarken, Polisario BM çatısı altında kendi kaderini tayin hakkı referandumu istiyor.

Cezayir ayrıca Fas ve İsrail’i Kabiliye bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden Kabiliye Kendi Kaderini Tayin Hakkı Hareketi ile muhafazakar İslamcı Raşad hareketini desteklemekle suçlanıyor. Cezayir her iki hareketi de “terörist” olarak tanımlıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz