Avrupa Konseyi Yunanistan’ın sınırdışı yasasından endişeli

0
245

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dünja Mijatovic, Yunan Parlamentosu’na yönelik mektubunda “Sınırdışılar ve geri dönüşlere ilişkin yasa tasarısı ciddi endişeler yaratıyor” dedi.

Yunanistan Göçmen Bakanı bu Cuma günü parlamentoya, sınırdışıları hızlandıra yasa projesini sunacak.

Tasarı polise, yasadışı sınıra giren ve düzensiz durumdaki göçmenleri, eğer iltica talebinde bulunmazlarsa veya iltica talepleri reddedilmişse daha hızlı sınırdışı etme yetkisi tanıyor.

Yunanistan, 2015 yılından bu yana göçmenlerin Avrupa’ya giriş kapılarından birini oluşturuyor. Son iki yıldır göçmen akışında azalma oldu.

Afganistan’dan yeni bir göç dalgası gündeme otururken, Yunan hükümeti sınırlarını korumayı yasa tasarısına gerekçe olarak gösteriyor.

Göçmen Bakanı Notis Mitarachi, hafta başında tasarısının tanıtımını yaparken “Yunanistan, 2015-2019 döneminde olduğu gibi yasadışı göç akışında Avrupa’ya girişi kapısı olmayı kabul etmeyecek” dedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Mijatovic ayrıca yasa tasarısında “sivil toplumun faaliyetlerine kısıtlama getiren ve onları Yunan sahil güvenlik yetkisi altına alan” 40’ncı maddenin geri çekilmesini istedi.

Komiser, bu yasa tasarısının sivil toplum örgütlerinin denizde kurtarma çalışmalarını ciddi bir şekilde etkileyeceğini ifade etti.

Yasa tasarısı, çalışmalarını yürütmek için yetkililere ve sahil güvenlik birimlerine başvurmayan sivil toplum örgütlerine ağır para cezaları ve yaptırımlar öngörüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz