Almanya’da yeni dönem

0
284

60 milyondan fazla seçmenin sandığa çağrıldığı Avrupa Birliği’nin en büyük ülkesi Almanya’da son yılların en kritik genel seçimi gerçekleşti. 2005 yılından bu yana Angela Merkel’in başbakan olduğu ülkenin yakın tarihinde bugünkü seçimle yeni bir dönem de başlamış oldu.

Armin Laschet’i başbakan adayı olarak göstermesi iktidar partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) deyim yerindeyse pahalıya mal oldu. Televizyon kanalı ZDF’nin yayınladığı son sonuçlara göre CDU ile kardeş partisi CSU 2017’deki seçimlere göre yüzde 8, 3 oy kaybederek yüzde 24,5’lik bir başarı elde etti. Olaf Scholz’u başbakan adayı gösteren Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ise yüzde 5 oyunu artırarak 25,9 ile birinciliğe yükseldi.

SOL PARTİ BARAJIN SINIRINDA

ARD’nin yayınladığı son sonuçlara göre de SPD seçimin galibi. Aynı şekilde Yeşiller Partisi de oyunu yüzde 5,2 çıkartarak yüzde 14,1 alıyor. Hür Demokratlar Partisi (FDP) de yüzde 1 oyunu artırarak yüzde 11,7’ye çıkarttı. Ülkenin aşırı milliyetçi/popülist partisi Almanya İçin Alternatif (AfD) ise 2017’e göre yüzde 2 oy kaybederek yüzde 10,7’e düştü.

Sosyal demokratların liderliğindeki koalisyon hükümetinde kilit parti olarak görülen Sol Parti’nin nasıl bir başarı elde edeceği de bugünkü seçimlerde en fazla merak edilen konuların başında geliyordu. Ancak Sol Parti beklentilerinin aksine yüzde 4,2’lik bir oy kaybı yaşayarak yüzde 5’e düştü. Kimi siyasi gözlemciler Sol Parti’nin yüzde 5’lik barajı geçemeyeceği ve sadece direkt seçilen parlamenterle Federal Meclis’te temsil edileceğini öne sürdü.

LASCHET: SOL PARTİ’Lİ HÜKÜMETİ ENGELLEDİK

Başta Laschet ve Merkel olmak üzere CDU cephesinin seçim kampanyasında “Ülkeyi komünistlere teslim etmemeliyiz” diyerek sıkça Sol Parti’yi hedef göstermişlerdi. Siyasi analizcilere göre özellikle SPD’nin kazanması halinde Yeşiller ve Sol Parti’nin içinde yer alacağı bir koalisyon hükümeti karşıtlığı Sol Parti’ye oy kaybettirdi.

İlk sonuçların açıklanmasının ardından başkent Berlin’deki partisinin genel merkezinde açıklama yapan Laschet ise partisine yaşattığı tarihi yenilginin özeleştirisini vereceğine “Bizler Sol Parti’li bir hükümeti engellemeyi başardık” şeklinde konuştu. Hali hazırdaki sonuçlara göre SPD-Yeşiller-Sol Parti’nin aldığı meclisteki sandalyeler “kırmızı-kırmızı-yeşil” olarak adlandırılan hükümeti kurmaya yetmiyor.

Son Merkel hükümetinde Maliye Bakanlığı yapan ve partisinin oylarını yıllar sonra yükselişe geçmesini sağlaya sosyal demokrat lider Olaf Scholz ise gittiği SPD Genel Merkezi’nde partilileri tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Ülkenin yeni hükümetini kurmaya hazır olduğunu söyleyen Scholz, seçmenin kendisini başbakan olarak görmek istediğini bildirdi.

SPD-YEŞİLLER-FDP HÜKÜMETİ KAPIDA!

Sonuçların bu şekilde kalması halinde SPD’nin CDU/CSU ile kuracakları yeni bir “büyük koalisyon hükümeti” yerine Yeşiller ile FDP ile hükümet kurma görüşmelerine başlayacağı ifade ediliyor. Sonuçları sevinçle karşılayan kilit parti konumu kazanan FDP’nin yöneticileri ise SPD ile hükümet görüşmelerine açık oldukları mesajını verdiler. Almanya’yı 2013’ten bu yana CDU/CSU ve SPD’nin içinde yer aldığı “büyük koalisyon hükümeti” yönetiyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz