Afrika’da ’benzeri görülmemiş’ dinozor fosili bulundu

0
277

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Doğa Tarihi Müzesi, bilim insanlarının keşfettiği, soyu tükenmiş veya yaşayan diğer omurgalılarda gözlemlenmeyen benzersiz bir zırh türüne sahip yeni bir ankylosaur türünün keşfini duyurdu.

Bu dinozor, sadece kaburgalarını koruyan büyük sivri uçlara sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu sivri uçlar kaburgalarına bağlı.  Sivri uçların neden bu şekilde oluştuğu bir sır.

Müzede paleontolog olan Dr. Susannah Maidment “Bu tamamen, tamamen tuhaf” dedi . “Normalde stegozor ve ankilozorlarda zırh gördüğümüzde, dermal zırh deriye gömülüdür, iskelete bağlı değildir. Bu durumda, sadece iskeletle temas halinde değil, kaburgalara kaynaşmıştır.”

Doğa Tarihi Müzesi’ndeki araştırmacıların açıklanmayan bir miktar için özel bir koleksiyoncudan elde ettiği fosil, orta Jura denen, yaklaşık 168 milyon yıl öncesine  uzanıyor. Bu, muhtemelen Dünya’da yürüyen en eski ankilozor olduğu anlamına geliyor.

Dinozor otçuldu ve dikkat çekiciliğine ek olarak, Afrika’da ilk kez bir ankilozor bulundu.

Maidment, dinozora “sivri tasma” ve “Afrika’nın tasması” anlamına gelen Spicomellus adını verdi. Ankilozor adı “sert kertenkele” anlamına gelir ve türler, stegozorların büyük, otçul akrabalarıydı. 

Maidment  , Doğa Tarihi Müzesi’nden yaptığı basın açıklamasında, “İlk başta, örneğin daha önce aynı yerde bulduğumuz bir stegozorun parçası olabileceğini düşündük. Fakat daha yakından incelendiğinde, fosilin daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemediğini fark ettik. Tamamen emsalsiz ve hayvanlar aleminde başka hiçbir şeye benzemiyor” dedi.

Fas’taki kaşifler de daha fazla fosil bulunabileceğini öne sürüyor.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz