DAD: Gani Kaplan’ın yanında olduğumuzu ifade ediyoruz!

0
307

Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi, Isparta Cemevi açılış konuşmasında PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan’a yapılan müdahaleyi kınadı. Yazılı açıklamada “Gani Kaplan’ın sözünün kesilmesini tüm Alevi Halklara yapılmış sayıyor ve yanında olduğumuzu ifade ediyoruz” denildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan’ın Isparta Cemevi açılışındaki konuşmasına AKP’li Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in müdahalesi, Alevi kamuoyunun tepkisine sebep oldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkezi, “Isparta Belediye başkanının kürsüye müdahalesi tekçi zihnin tahammülsüzlüğü olarak tekrar biz Aleviler için yüzleşme ve karşılaşma anı olmuştur. Bu karşılaşma hali biz Aleviler için tarihsel travmaların tekrar açığa çıkma halidir” ifadelerini kullandı.

“TÜM ALEVİ HALKLARINA YAPILMIŞ SAYIYORUZ”

DAD Genel Merkezinin yazılı açıklamasında “Ayağa kalkıp kürsüye yürüme cesareti gösteren egemen aklın tahammülsüzlüğü, katliam zihninden aldığı güçtür. Yanındaki kolluğun bakışlarından da anlaşılan budur. Ispartalı Alevi canların konuşmacıya müdahalesi ve belediye başkanına yaklaşımları ise travmanın, sömürge valisine yaklaşımını hatırlatmaktadır.

Öncelikle ifade etmek isteriz Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan’ın sözünün kesilmesini tüm Alevi Halklara yapılmış sayıyor ve yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Her alanda bu tür egemen yaklaşımların karşısında olduğumuzu ifade ediyoruz. Kurumlarımızın bu yaklaşım karşısında duruşunu anlamlı buluyoruz. Hepsini o anda birlikte kürsüde, Gani Kaplan ile birlikte durarak Belediye Başkanı yerine oturana kadar ve Gani Kaplan konuşmasını istediği vakitte bitirene kadar beklemelerinin daha anlamlı bir tavır olacağını da ifade etmek isteriz.

Bunun yanında üstü kapalı yerel yönetimlerin insafına bırakılmış bir cemevi statüsünün, mutabakat sözleşmeleri ile sosyal tesis yapılırmış gibi cemevi yaparak Alevi halkını kendine mahkum eden belediyelerin yaklaşımlarını ve Alevi kurumlarının buna dahil olma süreçlerini doğru bulmuyoruz.

‘Vergi veriyoruz bizim de hakkımızdır’ şeklinde yurttaşlık ilişkisini vergi verme yeterliliğine indirgeyen yaklaşımın, inancımızın tarihsel duruşunu lekelediği gibi, halkımızın ve kurum yöneticilerimizin ilkesel duruşlarını da zedeler bir boyuta varmıştır. Bu durum son dönemin tamah ettirme politikasıdır. Lakin Pir Sultan Abdal’ın ‘Bizim İtlerimiz Dahi Haram Yemez’ kelamının gerçeği tüm tarihe gerekli cevabı verecek feraset ve hakikat barındırır. Her birimizin bu hakikate yüzünü döndürme zamanıdır.

Alevi halkları olarak ülkenin yeniden kurucu bir süreçte olduğunu biliyoruz. Halklarımız için bu son karşılaşma sürece yaklaşımımızı ‘Birlik İçerisinde Birlikte’ şiarıyla karşılamamız gerektiği açıktır. Yeni sürecin Alevi halkları için Rıza Anayasası (Kurucu Yurttaşlık İlişkisi) olarak tanımlanması birlik içerisinde karşılayacağımız süreçtir. Gerisi tamah ettirme siyasetinin devamı olacağını düşünüyoruz. Alevi Halkların Birliği konusunda üzerimize düşeni yapacağımızı da ifade etmek istiyoruz.

Hakk Aynamız, Xızır Yardımcımızdır.”

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz