Washington, Canberra ve Londra paktı Fransa’yı öfkelendirdi!

0
258

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Avustralya arasında yeni ortaya çıkan, güvenlik, siber savunma, yapay zeka ve teknolojiler alanlarında Çin’in etkisine karşı koymayı amaçlayan geniş bir ortaklığa AUKUS adı verildi. Her üç ülkenin liderleri sanal bir basın toplantısıyla bu güvenlik paktını duyurdu.

Bu anlaşma, özellikle Fransa’ya karşı ağır bir sonuç yarattı. Fransa ile Avustralya arasında 2016 yılında konvansiyonel itmeli 12 denizaltının satışına ilişkin imzalanan anlaşma Canberra tarafından iptal edildi. Denizaltı anlaşmasının Fransa deniz sanayisine 56 milyar dolar kazandırması bekleniyordu.

Fransa, Avustralya ve ABD’ye sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, France Info radyosunun konuğu olarak “Bu gerçekten sırtından bıçaklamaktır” dedi. Biden’ın kendisinden önceki başkan Donald Trump gibi karar altığı tepkisinde bulunan Le Drian, “Avustralya ile güvene dayalı bir ilişki kurduk. Bu güvene ihanet edildi” dedi.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksel Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü Peter Stano da “Avrupa Birliği bu projeden haberdar edilmedi ve bu ittifakı daha iyi anlamak için temas halindeyiz” dedi.

Borrell’in gün içinde AB’nin Hint-Pasifik bölgesi stratejisini sunması bekleniyor. Sözcü, “Bu ittifakın durumunun ve yansımalarının bir analizi yapılacak ve 18 Ekim’de Lüksemburg’da yapılması planlanan bir sonraki AB dışişleri bakanları toplantısı, bu ittifak hakkında bir tartışma fırsatı sunuyor” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz