Afgan aktivistler, kapatılan Kadın Bakanlığı’nın önündeydi

0
261

Afganistan’ın başkenti Kabil’de onlarca kadın, Kadın İşleri Bakanlığı’nın kapatılıp yerine „“Fazilet Teşvik ve Kötülüğü Önleme Bakanlığı“nın getirilmesini protesto etti.

Dün Kadın İşleri Bakanlığı’nın dışındaki tabela, “Erdemin Teşviki ve Kötülüğün Önlenmesi Bakanlığı“na ait bir tabela ile değiştirildi.

Kadın İşleri Bakanlığı‘nın yeniden etkinleştirilmesini isteyen protestocular  “Kadınların ortadan kaldırılması, insanların ortadan kaldırılması anlamına gelir” dedi.

Protestoculardan biri, “Afgan kadınların sesini evde tutarak, kısıtlayarak ve okula gitmelerine izin vermeyerek bastıramazsınız. Bugün Afganistan’ın kadını 26 yıl önceki kadın değil” diye konuştu.  

İslamcı Taliban, 1996-2001 yılları arasında iktidardayken kız çocuklarının  okula gitmesine izin verilmedi ve kadınların çalışması ve eğitimi yasaklandı.

Bu dönemde, Erdemin Teşvik Edilmesi ve Kötülüğün Önlenmesi Bakanlığı, Taliban’ın ahlak polisi olarak tanındı ve katı kıyafet kuralı, halka açık infazlar ve kırbaçlamalar içeren şeriat yorumunu uyguladı.

Afgan kadınların protestosu, kız çocuklarının okullarda cinsiyete göre ayrılmış sınıflara dönme kararından bir gün sonra geldi. İlkokul çağından daha büyük kız çocuklarının eğitimlerine devam edip etmeyecekleri bir netlik kazanmazken, kadınlar endişeli bir bekleyiş içerisinde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz