Üç ayda en az 83 kadın katledildi

0
244

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin verileri 1 Haziran-31 Ağustos 2021 tarihleri arasını kapsıyor.

Rapor için özellikle Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Bianet, Jin News, Mezopotamya Ajansı, Anıt Sayaç ve pek çok haber ajansı gönderileri tarandı.

Hazırlanan raporda toplumda yaygın olan kadına yönelik şiddet olaylarının çok azının basına yansıdığına dikkat çekilirken, erkekler tarafından katledilen kadınların çoğunun en güvende hissetmesi gereken mekânlarda (evinde), en güvende hissetmesi gereken kişilerce (eş, erkek arkadaş, baba, oğul, kardeş gibi yakınları tarafından) şiddet, taciz ve tecavüze maruz bırakıldığı veya katledildiği ifade edildi.

Merkezin raporuna göre 83 kadın katledildi, 39 kadın şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti, 158 kadın şiddet nedeniyle yaralandı, 39 kadın “tacize”, 18 kadın “cinsel istismara” ve 5 kadın “tecavüze” maruz kaldı.

Raporun detaylarında cinsel saldırı faillerinin yüzde 15,4’ünün “arkadaş”, yüzde 7,7’si “baba” ve yüzde 7,7’si “sevgili” olduğu görülüyor.

Çocuğa yönelik cinsel saldırı failleri ise yüzde 22,2 ile baba, yüzde 16,7 ile komşu ve yüzde 5,6 ile öğretmen olarak rapora yansıdı.

Şiddet ve yaralanmaların yüzde 443’ü kadının eşi, yüzde 965’i erkek arkadaşı, yüzde 8,9’u eski eşi tarafından gerçekleşti.

Taciz vakalarında faillerin yüzde 16,7’si eş, yüzde 8,3’ü iş arkadaşı ve yüzde 4,2’si erkek arkadaş olarak tespit edilirken, tecavüz vakalarında yüzde 20 ile “iş arkadaşı” ilk sırada yer alıyor.

Kadına yönelik cinayetlerin en fazla yaşandığı kentler 16,9 ile İstanbul, yüzde 7,2 ile Balıkesir, yüzde 7,2 ile Konya ve yüzde 4,8 ile Antalya olarak dikkat çekiyor. Cinsel saldırılarda da yüzde 23,1 ile İstanbul, yüzde 23,1 ile Muğla ilk sıralarda bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz