ABD, Irak’ın yağmalanan 17 bin antik eserini iade ediyor

0
246

Irak Kültür Bakanı, ABD’nin Irak’a yaklaşık 4.000 yıl öncesine ait ve son yıllarda yağmalanmış 17.000 arkeolojik arkeolojik eseri iade edeceğini açıkladı.

Bakan Hasan Nazım “Sözkonusu olan Irak’a en önemli eski eserlerin iadesidir” dedi. Nazım, bu gelişmenin “Irak makamlarının Washington’daki büyükelçilikleriyle irtibat halinde birkaç ay süren çabalarının sonucu” olduğunu sözlerine ekledi.

Çoğu 4 bin yıllık geçmişe sahip olan 17 bin eser, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelen Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi’nin perşembe günü ülkesine döneceği uçağıyla taşınacak.

Irak Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, eserlerin çoğunluğu Mezopotamya’nın en eski uygarlıklarından biri olan “Sümerler döneminde ticareti” belgeliyor.

GILGAMIŞ DESTANI’NI ANLATAN ESERLER

ABD Adalet Bakanlığı’na göre perşembe günü iade edilecek olan parçalar arasında, “çalınmış kültür varlığı” olarak kabul edilen ve Amerikan sanat pazarına yasadışı bir şekilde taşınan 3500 yıllık kama şeklinde bir kil tablet de olabilir. Bu eserin de Irak’a verilmesinin hesaplandığı belirtilirken, ne zaman verileceği konusuna açıklık getirilmedi.

Kil tablet, insanlığın en eski edebi eserlerinden biri olarak kabul edilen ve Mezopotamya’nın güçlü bir kralının ölümsüzlük arayışındaki maceralarını anlatan “Gılgamış Destanı”ndan parçalar içeriyor.

Dosyadan sorumlu savcı Jacquelyn Kasulis salı günü yaptığı açıklamada, ABD mahkemesinin kararının “dünya edebiyatının bu şaheserinin menşe ülkesine iadesine yönelik önemli bir adımı temsil ettiğini” söyledi.

ONLARCA YILDIR TARİHİ ESERLER YAĞMALANIYOR

Irak’ın eski eserleri, başta 2003’teki Amerikan işgalinden sonra olmak üzere onlarca yıldır yağmalanıyor.

Saddam Hüseyin rejiminin 2003’te devrilmesinden sonra ülke genelindeki arkeolojik alanlar ağır hasar gördü, bakımsız kaldı ve müzeler yağmalandı.

Irak’ın Bağdat’taki tek ulusal müzesinden yaklaşık 15.000 parça çalındı.

Irak Kültür Bakanı yaptığı basın açıklamasında, “Umarım yakın gelecekte, özellikle Avrupa’daki mülkümüzün geri kalanını geri alabileceğiz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz