Söz verilmişti ancak Kavlaktepe Yeraltı Şehri göz göre göre yok oluyor!

0
281
                    <strong>“Kavlaktepe Yeraltı Şehri turizme kazandırılıyor” sözü ile reklamı yapılan Bizans dönemine ait yeraltı şehri unutulmaya yüz tuttu. 2008 yılında arkeolojik kazılara son verilen bölgenin 2020 yılında turizme açılacağı söylense de Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yeraltı şehrine dair “Çalışma yok” dedi.</strong>

Niğde’nin Çamardı ilçesi Kavlaktepe Köyü’ndeki yeraltı şehri turizme kazandırılacağı sözü ardından adeta unutuldu.

Bizans dönemine ait olan yer altı şehri M.S. 8-12’inci yüzyıllar arasına tarihlenmişti. 1990-2008 yılları arasında bölgede ciddi arkeolojik çalışmaların yürütülmesi ardından restorasyon, restitüsyon, çevre düzenleme, elektrik ve statik projelerinin yapımına ilişkin çalışmalar da başlatılmıştı.

AÇIKLAMALAR ÇELİŞİYOR!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer de konuyu meclise taşıdı. Gürer, yeraltı şehrine dair çalışmalar hakkında Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi yöneltti. Bakan Ersoy, 2020 yılında “Yeraltı şehri turizme kazandırılacak” açıklamalarının aksine “Bir planlama yok” dedi.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Mehmet Ersoy, Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nde planlanmış herhangi bir çevre düzenlemesi ve rölöve çalışmasının bulunmadığını açıkladı.

Önerge sahibi Gürer ise dönemin Kültür Müdür vekilinin, 2020 yılının Temmuz ayında yeraltı şehrinde restorasyon, restitüsyon, çevre düzenlemesi, elektrik ve statik projelerinin yapımına ilişkin çalışmaların başladığı  yönünde ulusal basına açıklama yaptığını anımsatarak, Bakan ile Kültür Müdürünün açıklamalarının çeliştiğini belirtti.

BAKAN ERSOY: ÇALIŞMA YOK

Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Ersoy, “Kavlaktepe Yeraltı Şehri’ne ait onaylı veya koruma bölge kurulu onayı için bekleyen çevre düzenleme projesi ve rölöve çalışması bulunmamaktadır. Bakanlığımıza tahsisli tescilli kültür varlıklarının proje ve restorasyonları, kültürel, mimari değerleri ile yapısal bozulma dereceleri göz önünde bulundurularak etaplar halinde yıllara sari olarak ya da tek etapta, yıllık yatırım programları kapsamında ödenekler nispetinde değerlendirilmektedir” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz