Mersin Cemevi’nde Newroz kutlandı

0
354

Mersin Cemevi’nde Newroz kutlandı. Kutlamada konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Alevi Bektaşi inancında 21 Mart Newroz Bayramının kutsal bir gün olarak kabul edildiğini ifade ederek tüm canların bayramını kutladı.

Pandemi koşularından kaynaklı sınırlı sayıda katılımla gerçekleşen Newroz Bayramı, Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dedenin okuduğu gülbeng ile başladı. Zakirlik yapan Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişlerle semah dönüldü.

Mersin Cemevinde gerçekleşen Newroz Programına Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Hasan Engin, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Sekreteri Ali Özveren, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu Üyeleri, İnanç Kurulu Üyeleri, Mersin Cemevi Kadın Kolları  katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) İnanç Kurulu ve Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, ‘’Newroz 5000 yıldan beri, Ortadoğu’da hüküm süren çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek gelmiştir. Newroz bayramını, barış, demokrasi, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla kutlayan tüm halklara mübarek olsun” dedi.

“NEWROZ BİRLİK VE BERABERLİĞE VESİLE OLSUN”

21 Mart’ın, karlı kış günlerinden sonra baharın gelişini müjdeleyen, toprağın canlanması, ağaçların dal, çimenlerin boy verdiği, bolluğun ve bereketin başlangıcı bir gün olduğunu belirten Kılavuz, şunları dile getirdi:

“21 Mart gününe rastladığı söylenen bu günü, Kürtler yerleştikleri bütün coğrafyalarda bayram havasında coşkulu bir şekilde kutlarlar. Alevi Bektaşi İnancında 21 Mart Newrozz günü kutsal bir gün olarak kabul edilir. Alevi Pirleri bu gün dünyanın var oluş günüdür, her günden üstündür derler. Şahı Merdan Ali’nin, Kabe’nin içinde 21 Mart 598 yılında doğduğu gündür. Geçmişte Alevi dergah ve cemevlerinde Nevruz günü meydan açılır, semah dönülür, nefesler okunur, nasip alınıp verilirdi.

2021  Nevruz etkinliğini dünyayı saran korona virüsünden dolayı kitlesel olarak kutlamayı sakıncalı buluyoruz. Cemevlerinde sembolik olarak gülbank okuyarak, çerağlar uyarmak ve semah dönülerek,  zakirlerin okuyacağı nefeslerle Nevruz’u kutlayacağız. Şahı Merdan Ali, Boz Atlı Hızır’ın Himmeti ile; bu Nevruz birlik ve beraberliğe vesile olsun. Dünyayı saran koronavirüsü son bulsun, Halkımız huzur ve mutluluğa kavuşsun”

Kılavuz’un konuşmasının ardından cemevi bahçesinde Newroz ateşi yakılarak kutlama sona erdi.

Erol KAMALAK-Diren KESER/MERSİN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz