Kürtçenin Türkiye’de yasal olarak güvenceye alınması için başvuru

0
271

Kürtçenin Türkiye’de yasal olarak güvenceye alınması ve eğitim dili olması için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) başvuruda bulunuldu.

Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD), UNESCO’ya yapılan başvuruda, şunlar ifade edildi:

“UNESCO; eğitim, kültür, tarihi mirası ve insanlık değerlerini savunan uluslararası bir kurumdur. UNESCO, demokratik yaşamı, özgürlükleri ve hukukun üstünlüğünü amaç edinerek, dünya barışı ve insanlık için önemli bir misyon üstlenmiştir. Bizler, Türkiye’de yaşayan ve nüfusu yaklaşık olarak 25 milyonu bulan Kürtlerin, anadili olan Kürtçe, ne yazık ki resmi olarak hâlâ tanınmamakta ve okullarda Kürtçeye dönük anadilde eğitim, devlet engeli yüzünden verilmemektedir.

ASİMİLASYON GERÇEĞİ CİDDİ BOYUTLARA ULAŞMIŞTIR

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti devleti, kurulurken Kürt ulusunu inkar etmiş ve anadilini yasaklamıştır. Bunu kabul etmeyen Kürt ulusu, tarihin belli dönemlerinde toplumsal refleksler biçiminde haklı tepkisini göstermiştir. Türkiye Cumhuriyeti ise, ne yazık ki Kürtlere katliamlar, sürgün ve ölümler, planlı ve bilinçli asimilasyon politikası ile karşılık vermiştir. Tüm bu baskılara rağmen Kürt ulusu asimile olmayıp anadilini ve kültürünü koruyabilmiş ve bugüne taşımıştır. Fakat gelinen aşamada, sürdürülen asimilasyon politikası yüzünden, kültürel soykırım tehlikesi devreye girmiş ve asimilasyon gerçeği ciddi boyutlara ulaşmıştır.

KÜRT ULUSUNUN YASAKLI KADİM DİLİ İÇİN DUYARLILIK GÖSTERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Bizlere bu beyana tam bağlılık taahhüdünde bulunuyoruz. Ama aynı zamanda bu duyarlılığın Bunun için sizden Türkiye Cumhuriyeti devletine, kamuoyuna açık biçimde Kürt dilinin yasal güvenceye alınması ve eğitim dili olmasının sağlaması için çağrıda bulunuyoruz”

(HABER MERKEZİ)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz