Kürt yazarlar: Kürtçe için her evin kapısı çalınmalı

0
321

Kürt Dil ve Kültür Ağı ile bünyesinde 9 siyasi partinin bulunduğu Kürt Dil Platformu’nun oluşturduğu 21 Şubat Dil Komisyonu tarafından Kürtçe’nin resmi dil ve eğitim dili olarak kabul edilmesi talebiyle başlatılan imza kampanyası sürüyor. 

Sokakta ve internet üzerinden toplanma devam edilen imzaların yanı sıra yürütülen çalışmalarla kampanyaya dair sahiplenme günden güne genişliyor.

Atılan bu yönlü adımlardan biri Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü’nün geçtiğimiz günlerde Kürtçe ile ilgili çalışmalar yürüten yazarları ve gazetecileri bir araya getirmesi oldu. Kentteki bir otelde gerçekleşen buluşmaya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel de de katıldı.

Buluşmada, Kürtçeye dair başlatılan imza kampanyasının daha da büyütülmesi konusunda öneriler alınıp, üzerinde tartışıldı.

Toplantıda yer alan Kürt yazarlardan Qahir Bateyî ve İbrahim Sungur ile HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan öne çıkan başlıkları anlattı.  

‘ORTAK ULUSAL SORUN’

Toplantıda yer alan isimlerden yazar Qahir Bateyî, HDP’nin Kürt yazarlarla bir araya gelmesinin geç kalınmış adım olsa da, bölgede ilk defa böylesi bir çalışma yapıldığını ifade etti.

Diğer bölge ve kentlerde de böylesi buluşmalar düzenlenmesine ihtiyaç olduğunu  belirten Bateyî, siyasetçiler ve yazarların Kürtçe üzerinde birlikte kafa yormasının çok önemli olduğunu vurguladı. Bateyî, “Kürtçe ile ilgili sorunlar sadece siyaset ve dil üzerinde çalışma yürütenlerin sorunu değildir. Bu sorun, tüm Kürtlerin ortak ulusal sorunudur. Siyasi partilerin maalesef bu konuda fazla başlarını ağrıtmadığını görüyorum. Umarım böylesi çalışmaların devamı gelir” diye konuştu.  

‘İNSANLARIN TEK TEK KAPISININ ÇALINMASINA İHTİYAÇ VAR’

Kampanyaya dair kimi eleştirilerin de yansıdığı toplantıda “Kim ne yapabilir?” sorusunun öne çıktığını paylaşan Bateyî, şunları ifade etti: “Kuşkusuz birçok fikir ortaya konuldu. Kampanyanın nasıl yürütülmesi gerektiği hakkında fikir alışverişi yapıldı. Bu kampanya için sadece çağrılar ya da sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlar yeterli değildir. İnsanların tek tek kapısının çalınmasına ihtiyaç var.” 

Kampanyanın amacına ulaşmaması halinde tersi bir propagandayla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunan Bateyî, bu konuda siyasetçilerin öncü rollerini yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı. Bateyî, son olarak herkese “kampanyaya sahip çıkma” çağrısı yaptı.  

‘SİYASETÇİLER KÜRTÇE KONUŞMALI’

Böylesi bir buluşmanın organize edilmiş olmasının önemini dile getiren yazar İbrahim Sungur da, toplantıda sert eleştirilerin de dile getirildiğini belirtti.

Sungur, “Çocuklarımız Kürtçe konuşmuyor artık. Programda dile getirdiğim eleştirilerin başında bu geldi. Kürtçe konuşmanın yeterli olmadığını söyledim. Rüyalarımızı, hayallerimizi Kürtçe görmeliyiz. Rüyalarımda annemle Kürtçe, çocuklarımla Türkçe konuşuyorum. Kürt siyasi hareketlerinde rol alan kişilerin Kürtçe konuşmaması onlara duyulan güvenin azalmasına neden olacaktır” diye belirtti.

Başlatılan Kürtçe kampanyasına toplumumun tüm kesiminin sahip çıkması gerektiğini söyleyen Sungur, kampanyanın amacına ulaşması için böylesi buluşmaların tekrarlanması gerektiği kaydetti. Sungur, yine Kürt aydın ve yazarların da dil için sık sık bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizerek, Kürtçe üzerindeki asimilasyon politikalarının yıkılması için çalışmaların güçlendirilmesi ihtiyacına dikkat çekti.

‘KÜRTÇE İÇİN ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPACAĞIZ’

HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan ise, gerçekleştirdikleri buluşma ile Kürtçe için başlatılan kampanyanın genişletilip, büyütülmesi konusunda öneriler aldıklarını dile getirdi. Parti olarak Kürtçe için ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını söyleyen Doğan, bu sorunun sadece bir partinin sorunu olmadığını vurguladı.

Doğan, kampanyanın Kürtçe’nin geleceği konusunda yol göstereceğini ve dilin önündeki sorunun çözümüne katkı sunacağına inandıklarını ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz