HRW onlarca göçmenin öldüğü kamp yangınında Husileri suçladı

0
261

Husilerin denetimindeki Sana’da bulunan göçmen merkezinde 7 Mart günü yangın çıkmış, onlarca göçmen yanarak can vermişti.

HRW, yaptığı yazılı açıklamada “Husi güvenlik güçlerinin türü tespit edilemeyen cisimleri Sana’daki göçmen merkezine atması ardından onlarca göçmen yanarak can verdi” dedi.

HRW’ye göre merkezin muhafızları, gözaltı koşullarını protesto eden çoğu Etiyopyalı göçmenleri bir hangarda topladı. Daha sonra, biri “yüksek sesle patlayan ve yangın başlatan” iki cisim fırlatıldı.

HRW yazılı açıklamasında tanıklığına yer verilen bir göçmen, “Çok korkmuştum (…) İnsanlar öksürüyordu, şilte ve battaniyeler tutuştu. İnsanlar diri diri kavruldular. Kaçmak için cesetlerin üzerinden yürümek zorunda kaldım” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü, geçen hafta göçmenlere acil insani yardım için erişim talebinde bulundu. Sivil toplum örgütlerine göre merkezde 40 ile 60 arasında kişi hayatını kaybetti.

Husilerin sözcülerinden Muhammed Abdulselam, HRW’ye verdiği yanıtta “Olay siyasileştirilmemeli veya araçsallaştırılmamalı” dedi.

Twitter üzerinde çok sayıda kullanıcı “Black Lives Matter” hashtagı ile “katliam yapıldığı” tepkisinde bulundu.

Abdulselam, Suudi ablukasındaki Sana havaalanının açılarak, göçmenlerin evlerine dönmelerinin sağlanmasını istedi.

Yemen’de 6 yılı aşkın bir süredir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015’den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz