Hollanda seçimleri: Başbakan Rutte’nin liberal partisi kazandı

0
257

Seçim sonuçları ardından Den Haag’daki parlamentoda gazetecilere bir açıklamada bulunan Rutte, “Bu seçimin sonucunun Hollanda seçmenlerinin partime büyük bir güven oyu vermesi olduğunu not ediyorum” dedi.

Liberal partinin bu zaferi, dördüncü koalisyon hükümetine de bu partinin öncülük etmesini sağlayacak. 2010 yılından beridir iktidarda olan Mark Rutte, halen 10 yıl daha sürdürecek enerjisinin olduğunu belirtti.

Gece yarısından sonra saat 01.00 sıralarındaki son tahminlere göre, liberaller 150 sandalyeli parlamento alt kanadında 35 sandalye elde etti. Liberallerin mevcut sandalye sayısı 33’tü.

Merkez soldaki D66 partisi 26 sandalye kazanırken, aşırı sağcı İslam karşıtı Geert Wilders’ın Özgürlük Partisi (PVV) 18 vekil parlamentoya gönderebildi. Tüm partiler, PVV ile herhangi bir koalisyon kurmayacaklarını duyurdu.

Bu seçimlerden önce ülkenin ikinci büyük partisi olan PVV, 3 sandalye kaybetti.

Seçimlerin en büyük kazananı Avrupa yanlısı ilericiler olarak sınıflandırılan D66 oldu. Sandalye sayısını 7 arttıran bu parti, kendi tarihinin en büyük başarısını elde etti.

Rutte, perşembe sabahı yaptığı açıklamada yeni hükümeti kurma görüşmelerinin gün içinde başlayacağını belirtti. Rutte, D66 ve 14 sandalye elde eden Hristiyan Demokrat CDA ile bir koalisyonun muhtemel olduğunu kaydetti.

Seçim sonuçlarına göre sosyal demokrat PvdA 9 sandalye, yeşiller (Groenlinks) 8 sandalye ve radikal sol Sosyalist Parti (SP) 8 sandalye kazandı.

Popülist Thierry Baudet’in partisi Demokrasi Forumu, sandalye sayısını 2’den 8’e çıkardı.

Seçimlere yüzde 82,6 oranında rekor bir katılım gerçekleşti. Bu seçimlerde ayrıca 150 sandalye için 37 gibi rekor sayıda parti katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz