Hafta sonu kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde kalktı

0
236

Koronavirüs salgını tedbirlerinin gevşetilmesini içeren ‘normalleşme’ adımlarının görüşüldüğü kabine toplantısı sonrası bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının düşük ve orta riskli illerde tamamen kalktığını söyledi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının düşük ve orta riskli illerde tamamen kalktığını duyurdu.

Erdoğan’ın açıklamasından bazı satır başları şöyle:

  • 28 Şubat hadisesi bir darbe hareketidir. Ülkemize ekonomiden siyasete geniş bir yelpazede ağır faturası olmuştur.

*28 Şubat’ta binlerce insanımız siyasi görüşlerinden dolayı hukuksuzluğa ve zulme maruz kalmıştır

*Son 18 yılda attığımız adımlarla hak ve özgürlükleri genişleterek Türkiye’de milli iradeyi yeniden egemen kıldık

  • Yeni ve sivil anayasa çalışmalarımıza şimdiden başladık. Gelin cumhuriyetimizin 100. yılını sivil bir anayasa ile karşılayalım. Kimse bizimle birlikte bu yolda yürümese bile Cumhur İttifakı olarak yeni ve sivil anayasa metnimizi tamamlayıp milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız.

*Bugün açıklanan ve yüzde 1.8 olarak gerçekleşen 2020 büyüme oranımız izlediğimiz politikaların başarısının en somut örneğidir. Türkiye büyürken İngiltere yüzde 9.9 oranında, Amerika yüzde 3.5 oranında küçüldü. Türkiye salgın sonrası dönemin dünyada yükselen yıldızı olacaktır.

*İnsan Hakları Eylem Planımızla eş zamanlı ve eş güdümlü olarak ekonomi alanında hayata geçirceğimiz reformların da hazırlıklarını yürüttük. Çözüm odaklı bir yaklaşımla üzerine gideceğimiz alanları öncelikli hale getirdik. Her reform gibi bu çalışmalardan da rahatsız olanlar elbette çıkabilir. Biz kısa mesafe değil maraton koşucusuyuz. Bu anlayışla hazırladığımız ve önümüzdeki hafta açıklayacağımız reformları kararlılıkla uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

  • Avrupalı yöneticiler yüzleşmekten kaçsa da istatistikler nefret suçlarındaki artışı ortaya koyuyor.

*Avrupalı yöneticiler yüzleşmekten kaçsa da istatistikler nefret suçlarındaki artışı ortaya koyuyor. Bugün kültürel ırkçılık, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde artık kurumsal ırkçılığa geçmiştir.

*Salgın tedbirleri sebebiyle geliri azalan vatandaşlarımız olmuştur. Pek çok farklı yöntemle kendilerini desteklemeye çalıştık, çalışıyoruz.

*Türkiye hem sağlık hizmetleri hem önleyici tedbirler hem ekonomik destekler bakımından herkesin örnek aldığı bir yerde durmaktadır

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından gözlerin çevrildiği risk haritası ise şöyle:

*Bugün itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz.

*Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı, salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek.

*Düşük ve orta riskli illerde ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde eğitim-öğretime başlanacaktır.

*Her hafta risk durumuna göre illerimizin renkleri yeniden tespit edilecek, iki haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek.

*Ülkemizin tamamında süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması sürecek.

*Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

*Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek.

*Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkacak.

*Bu kapsamda kafe, restoran, tatlıcı dükkanları gibi alanlar çok yüksek riskli iller dışında Türkiye’de tüm şehirlerde faaliyetlerini sabah 07:00 akşam 19:00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürecektir.

*Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme, düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli sınıftaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacaktır.

(HABER MERKEZİ)

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz