El Agrar’ı kadınlar mı yönetiyordu?

0
309

İspanya’nın Murcie bölgesindeki La Almoloya arkeolojik sitinde yapılan çalışmalarda El Argar medeniyetine dair yeni bilgiler elde edildi.

Antiquity dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Bronz Çağı’nda günümüzden 4 bin yıl önce ortaya çıkan ve yüzlerce yıl yaşayan El Argar medeniyetinin belirli bir döneminde kadınlar yönetici konumundaydı. Arkeolojik kazılar kapsamında bulunan bir mezarda yaşı 25-30 arasında değişen bir kadın ile 35-40 yaşları arasında bir erkeğin kemiklerine ulaşıldı.

KADIN LİDERLERİ VARDI

Barselona Özerk Üniversitesi’nin uzmanlarının katıldığı çalışmaya göre, kemikleri bulunan kadının El Agrar’ın yöneticisi konumunda olduğu sonucu çıktı.  Bu kişi için ‘Kraliçe’ terimini kullanmak istemeyen arkeologlar, mezarda bulunan farklı gömü objelerinin de bu kişilerin medeniyetin yöneticilerinden olduğu sonucu doğruladığını düşünüyor.

Yapılan DNA analizleri sonucunda her iki kişi arasında kan bağı olmadığı anlaşılırken, evli olabilecekleri ihtimali ise göz ardı edilmiyor. Ancak bitişikteki bir başka bina kalıntısı altında bulunan kız çocuğunun söz konusu iki kişinin çocukları olduğu tahmin ediliyor.

25-30 yaşları arasındaki kadının farklı mücevherlerle gömüldüğü anlaşılırken, başındaki gümüş tacın da El Argar’daki liderliğine kanıt olduğu belirtiliyor.

DİĞERLERİNE GÖRE FARKLI

İspanya’nın güneydoğusunda Milat’tan önce 2200 ile 1500 yılları arasında hüküm süren El Argar medeniyetinin var olduğu dönem ataerkil yönetimin güçlendiği bir döneme denk geliyor. Bu toplumda lider olduğu düşünülen kadının taşıdığı tacın daha önce aynı yerde bulunanlara göre farklı olduğu anlaşıldı.

Öte yandan, aynı yerde kemikleri bulunan erkeğin ise bir hançer ile gömüldüğü sonucu çıkıyor. Bu kişinin ise, vücudunda tespit edilen çok sayıda yara izinin sıkça ata bindiğine kanıt olduğu savunuluyor. Ayrıca en son ölmeden önce iyileşen başındaki bir yaradan yola çıkılarak da savaşçı olduğu tezine yer veriliyor.

Araştırmada yer alan uzmanlar, El Agrar’ın daimî olmasa da belirli bir dönem kadınlar tarafından yönetilmiş olmasının daha mantıklı bir açıklama olduğunu savunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz