Dünyadan HDP ile dayanışma ve destek çağrıları artıyor

0
254

İsviçre Sosyalist Partisi (SP/PS) tarafından yapılan yazılı açıklamada, HDP’ye dönük açılan kapatma davası ve HDP’li Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi, diktatörlük yöntemi olarak nitelendirildi.

SP açıklamasında, yaşanan baskılar sert bir dille kınanırken, Türkiye’de artan baskıyı kınıyor başlıklı açıklamada, “SP, Türkiye’de baskının tırmanışını endişeyle gözlemliyor ve bunu en güçlü şekilde kınıyor. SP, kardeş parti HDP ve Türkiye’de insan hakları ihalelerine karşı demokrasinin önemli seslerinden Ömer Faruk Gergerlioğlu ile dayanışma içerisindedir” denildi.

Vekilliklerin düşürülmesi ve HDP’ye yönelik kapatma çabalarının ‘diktatörlüğün karanlık günlerine dönme’ tehdidi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Erdoğan’ın kendi iktidarını sağlamlaştırmak için demokrasi ve hukuk devletini feda etmesine uluslararası toplumun sessiz kalamayacağı vurgulandı.

Hükümet görevi gören İsviçre Federal Konseyi’ne de çağrıda bulunulan açıklamada, Türkiye’ye insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye saygı gösterme konusunda uluslararası yükümlülüklerini hatırlatması ve yaptırımları gündeme alması istendi.

Açıklamada, Avrupa Konseyi (AK), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi gibi kuruluşların harekete geçmesi çağrısı da yapıldı.

‘DEMOKRATLAR OLARAK SESSİZ KALAMAYIZ’

Belçika’nın önde partilerinden Ecolo’nun federal parlamenterlerinden Samuel Cogolati tarafından yapılan açıklamada, HDP’yi kapatma girişimi ve dokunulmazlıkların kaldırılması kınandı. Bu adımların ‘Türkiye’deki demokrasiye ağır biçimde zarar vereceğini’ vurgulayan Cogolati, “Demokratlar olarak bizler sessiz kalamayız ve her zaman Türkiye’de özgür, barışçıl, demokratik ve çoğulcu bir toplumu savunacağız” dedi.

Belçikalı parlamenter, HDP’nin ülkenin ikinci büyük muhalefet partisi olduğunu ve milyonlarca seçmenin oyuna saygılı olunması açısından Türkiye’deki siyasi yaşamdaki yerini koruyabilmesi gerektiğinin altını çizdi.

KIBRIS’TAN DAYANIŞMA MESAJI

Kıbrıs’ın ikinci büyük partisi Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) tarafından yapılan açıklamada da HDP ile dayanışma içinde olunduğu vurgusu yapıldı. HDP Milletvekili Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasıyla paralel olarak kapatma davası açıldığı hatırlatılan açıklamada, bunun muhalefetin veya herhangi bir örgütlü gücün demokratik ve siyasi her türlü hakkına yönelik saldırı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, AKEL’in HDP’ye yönelik yeni saldırıyı kınadığı ve HDP’nin yanı sıra partinin üye ve militanları ile hapisteki üyeleriyle dayanışma içinde olduğu mesajı verildi.

Açıklamada, AKEL’in hem AK Parlamenterler Asamblesi hem de Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesindeki parlamenterlerinin konuyu gündeme getirecekleri de belirtildi.

MAURİTİUS’TAN HDP’YE DESTEK ÇAĞRISI

HDP’ye yönelik baskılara Hint Okyanusu’ndaki ada ülkesi Mauritius’un parlamentoda temsil edilen sol partilerinden Mauritius Militan Hareketi (MMM) tarafından yapılan bir açıklamayla kınandı. Parti yöneticilerinden Vijay Makhan tarafından yapılan açıklamada, HDP’ye yönelik adaletsiz politikanın endişe verici olduğu ve her türlü hukuksuzluğun doğrudan demokrasiye saldırı olduğu vurgulandı.

MMM’nin kardeş partisi HDP ile dayanışma içinde olduğu mesajı verilen açıklamada, yaşanan zorlu dönemlerde demokrasi, değer ve ilkelerin korunmasının değerli olduğunun altı çizildi.

ERDOĞAN DİKTATÖRLÜĞE GİDİYOR

Almanya’nın iktidar ortağı partilerinden Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin AP üyesi parlamenteri Dietmar Köster ise, Erdoğan’ın daha önce skandalvari biçimde belediye başkanlarını görevden aldığını hatırlattı. Erdoğan’ın şimdi milyonlarca oy almış demokratik bir partiyi kapatmak istediğine dikkat çeken Köster, “Bu sadece hukuk dışı ve anti-demokratik olmakla kalmayıp yurttaş ve siyasi hakların ihlalidir” dedi.

Erdoğan’ın bir adım daha ‘diktatörlüğe doğru gittiğini’ söyleyen Köster, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasına dikkat çekti. Türkiye’de ‘demokrasinin adım adım öldüğü’ uyarısında bulunan Köster, kendisi gibi çok sayıda AP üyesi parlamenterin HDP’nin yanında olduğu mesajını verdi. Köster, AB’nin de derhal harekete geçmesini istedi. 

SPD’nin Federal Almanya Meclisi üyesi parlamenterlerinden ve partinin üst düzey yönetiminden Dietmar Nietan tarafından yayınlanan mesajda da HDP’ye kapatma davası ve dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı dayanışma mesajı verildi. Açıklamada, HDP ve demokratik güçlerle dayanışmanın süreceği vurgulandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz