Baharın müjdeleyicisi Hawtemal Dersim’de kutlandı

0
302

Aleviler için kutsal kabul edilen Hawtemal, Dersim’in Ovacık ilçesinin Hîne Yê Sit(Isıtma) köyünde süt çeşmesinde niyazlar pişirilip, lokmalar pay edilip, çerağlar uyandırılarak kutlandı.

Aleviler için kutsal kabul edilen Hawtemal, mart ayının ilk haftasında başladı. Hawtemal, Dersim toplumunda önemli bir yere sahiptir. Gaxan ile başlayan Dersim toplumunda Hızır ayı ve ardından da Hawtemal ile devam eder. Baharın gelişini müjdeleyen Hawtemal yeni yılın da başlangıcı kabul edilir.

Hawtemal, çeşitli asimilasyon politikalarıyla birlikte bazı yerlerde unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olsa da günümüzde hala kutlayanlar var. Aleviler için kutsal kabul edilen Hawtemal, Dersim’in Ovacık ilçesinin Hîne Yê Sit(Isıtma) köyünde süt çeşmesinde niyazlar pişirilip, lokmalar pay edilip, çerağlar uyandırılarak kutlandı.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ SÜRDÜRÜYORUZ”

Derviş Cemal Ocağından Kahraman Soylu, “Martın ilk haftasından başlayıp üçüncü haftasına kadar Hawtemal devam ediyor. Geleneklerimize göre Hz. Ali’nin doğum günüdür. Geleneklerimize göre de halen devam ettiriyoruz. Yaklaşık 30 yıl sonra geldik burada hizmetlerimizi görüyoruz” dedi.

Fatma Soylu ise, “Hawtemal’de yer, gök ve ağaç secdede duruyormuş o yüzden yapılıyor bizde geliyoruz. Dersim’de bu çeşmeye geliyoruz genellikle bu kültürü sürdürüyoruz. Yıllardan beri devam ediyor ben 1975 yılında geldim o zamandan beri bu gelenek böyle devam ediyor. Dersim halkının hepsi böyledir sadece bizim köy değil. Genel olarak herkes ziyaretlere gider, lokmasını dağıtır ve yemeğini verir” diye konuştu.

Cihan BERK-Nuray ATMACA/DERSİM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz