‘Aynı gemideyiz’ dediler, emekçilere kazan dairesini reva gördüler’-VİDEO

0
317

Mersin KESK Şubeler Platformu, emekçilerden alınanların müteahhitlere akıtıldığını ifade ederek, en düşük kamu emekçisi maaşının; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istedi. 

Mersin KESK Şubeler Platformu “Artık yeter insanca yaşamaya yetecek maaş için ek zam istiyoruz” konulu basın açıklaması yaptı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi’nde yapılan açıklamayı platform adına SES Mersin Şube Eş Başkanı Özge Göncü okudu.

Göncü, yıllardır yaşanan her krizin faturasının emekçilere çıkarıldığını belirterek, “Biz her hakkımızı istediğimizde “kriz var“ dediler. ‘Aynı gemideyiz, batarsak hep beraber batarız’ dediler. Ama bize hep o geminin kazan dairesi reva görüldü. Bir avuç mutlu azınlık ise bizim alın terimizle, emeğimizle su yüzünde tuttuğumuz geminin lüks kamaralarında keyif çatmaya devam etti. Bizim cebimizden alınanlar; teşvik, vergi affı, vergi yapılandırması olarak sermayeye, patronlara araç, yolcu, hasta garantisi olarak köprü, otoyol, hava limanı ve şehir hastanelerinin müteahhitlerine akıtıldı” dedi.

“MAAŞLARIMIZ MUM GİBİ ERİDİ”

Göncü, “Her ekonomik sarsıntıda, her krizde sıkılan kemerler hep bizim kemerlerimiz oldu. Her acı reçete bize yazıldı. İğneden ipliğe zam yağmurunun devam ettiği salgın koşullarında giderlerimiz daha da arttı. Maaşlarımız mum gibi eridi” diye konuştu.

“İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK BİR MAAŞ HEPİMİZİN HAKKIDIR”

Göncü, “Tüm bunlara rağmen hiç kimsenin bizim %3 maaş zammı ile yetinmemizi beklemeye hakkı yoktur” diyerek, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“ *Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telefi etmek için maaşlarımızın 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000 TL arttırılmasını,

*  Çoktan iflas eden mevcut sisteme son verilerek evrensel sendikal hak ve özgürlüklere uyumlu Grev Hakkı ile tamamlanmış Gerçek bir Toplu Pazarlık masasının bir an önce kurulmasını,

  • En düşük kamu emekçisi maaşının; kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını,
  • Tüm yükün emekçilerin üzerine yıkıldığı vergi adaletsizliğine son verilmesini, bunu için kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,

  • Birinci vergi diliminin %15 ten %10 a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesintinin birinci vergi diliminde sabitlenmesini, istiyoruz.”

Diren KESER/MERSİN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz