Amed’de yüz binler Newroz alanında

0
324

Amed’de “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen kutlama, yüz binlerin doldurduğu alanda çekilen halaylarla devam ediyor. Newroz ateşi yüz binlerce kişi tarafından “Bijî serok Apo” sloganlarıyla yakıldı. Polisin sahneden tehditleri ve müzik sesini yükseltmesine rağmen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve “Bijî Serok Apo” sloganları atılıyor.Newroz alanını dolduran yüz binleri selamlayan HDP Amed Milletvekili Semra Güzel, “Amed bugün Demirci Kawa’nın çekici, Çağdaş Kawa’nın direnişi, Zekiyeler’in, Rahşanlar’ın yoldaşları oldu. Newroz direnişi getiriyor, direniş yaşamı getiriyor. Mart ayı Kürdistan için direniş ayıdır. Newroz meydanları direniş meydanlarıdır. Halkımız her şeye rağmen meydanlarda, köylerde, yaylalarda, gençlerin ve kadınların öncülüğünde Newroz ateşi harlanıyor. Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir” dedi.

 KADIN DÜŞMANLIĞINA TEPKİ

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine de değinen Güzel, “Direnişçi kadınlar, iktidarlar mücadelemizi yok etmek istiyor, kazanımlarımızı elimizden almak istiyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Biz varız, var olacağız, kendimiz olacağız. Cumhurbaşkanı, bu kararla kadın düşmanı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu karar kadın katillerine cesaret verecektir. Bundan sonra kadın katliamlarının sorumlusu AKP’dir. Bu karar, kadın katliamını, şiddetini meşrulaştıran bir karardır. Ama bizler sözleşmenin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi, eşbaşkanlık gibi kırmızı çizgimizdir. Bu kararı tanımıyoruz, mücadele edeceğiz. Bu politikalara karşı mücadele edeceğiz” diye belirtti.

TUTSAKLARIN DİRENİŞİ SAHİPLENİLDİ

Kürt Halk Önderi üzerinde ağır bir tecrit sürdürüldüğüne dikkat çeken Güzel, “Ortaya atılan iddiaların giderilmesi için tecridin sonlandırılması gerekiyor. İmralı’ya yaklaşım, Kürt halkına, Kürt sorununa yaklaşımdır. Tecride karşı 115 gündür tutsaklar açlık grevinde. Mazlumların ve Saraların Esat Oktay’a karşı direnişi sürüyor. Tecrit sürdükçe, direniş sürecektir. Tecrit kalkmadıkça, bu topraklara barış gelmeyecektir. Tutsakların direnişi, bizim direnişimizdir, talepleri bizim talebimizdir” diye kaydetti.

ÇİFTYÜREK: ONLARIN BİLETİNİ KESECEĞİZ!

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak, Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olması için başlatılan imza kampanyasına destek vermeye çağırdı. Çiftyürek, Kürt halkına ve Kürt siyasetine yönelik baskılara değinerek, şunları söyledi: “Ferman padişahın ise meydan halkımızındır. İşte meydan, işte Kürt halkı. Kürt siyaseti yüz yıldır sokaklarda siyaset yapıyor. Meclis’te Kürt siyasetini hedef alınmasıyla siyaset bitmez. Fermanlarınızı tanımıyoruz, işte Kürt halkı, işte siyaset bu meydanda. Bu saldırılar Cumhur İttifakı’nın yok olmasıdır. Artık sandığa gidecek bir durumda değil. Kürt halkı Cumhur İttifakı’nın biletini kesecek. Bunu gördüğü için Kürt halkına saldırıyorlar.”

‘BİRLİK OLURSAK ZAFER YAKINDIR’

Kürt ulusal birliğinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Çiftyürek, “21’inci Yüzyıl Kürdistan’da ulusal birliğin sağlanması yüzyılı olacaktır. Eğer bunu sağlayamazsak, tek tek yok olacağız. Artık birlik zamanıdır. Bugün birlik olursak, zafer yakındır. Bir kez daha bu meydandan çağrı yapıyoruz. Türkiye ve Rusya birlik oluyor ama Kürt partileri birlik olamıyor. Gelin, birliği sağlayalım” dedi.Konuşmaların ardından HDP Amed milletvekilleri halkı selamladı. Newroz, sahne alan Şilan Dora’nın şarkılarıyla devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz