442 Avrupa parlamenterinden İsrail sömürgeciliğine tepki

0
269

Birçok İsrailli eski yetkilinin girişimi ile 20 dolayında Avrupa ülkesinden 442 milletvekili ve senatör, farklı Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanlarına yönelik ortak bir mektup imzaladı.

Aralarında Britanya İşçi Partisi eski Başkanı ve parlamenter Jeremy Corbyn ile Fransız solcu lider Jean-Luc Mélenchon’un da olduğu parlamenterler, Özellikle yerleşimlerin genişlemesi ve Filistin yapılarının yıkılmasıyla birlikte sahadaki gelişmeler açıkça hızlı bir şekilde ilerleyen fiili bir ilhak gerçeğine yönelme eğiliminde” dedi.

Mektupta, “Koronavirüs salgınına rağmen, son dört yılda Filistinlilerin ev ve yapılarının en fazla yıkıldığı yıl geçen yıl oldu” denildi.

Perşembe günü birçok Avrupa ülkesinin başbakanı da Ürdün Vadisi’nin kuzeyindeki “yasadışı” kabul edilen bir mezra olan Hamsa al-Baqa’daki Bedevilere kendi ülkeleri tarafından verilen ve İsrail’in el koyduğu ekipmanların iade edilmesini istedi.

İsrail ordusu 1967 yılından bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü işgal altında bulunduruyor. Buralarda 3,1 milyon dolayında Filistinli ile uluslararası hukukta yasadışı olarak kabul edilen kolonilerde 675 bini aşkın İsrailli yaşıyor.

Son yıllarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun politikaları ve Washington’daki ittifakı Donald Trump’ın desteği ile İsrail sömürgeciliği hızlandı.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, İsrail kolonilerine karşı eleştirel ifadeler kullanırken, bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik çabaları yoğunlaştırma taahhüdünde bulundu.

Avrupa Parlamenterleri özellikle Biden dönemine işarete ederek, “Biden başkanlığının başlaması, harekete geçmek için ihtiyaç duyulan bir fırsattır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz