26 ışık yılı uzaklıkta ilginç bir gezegen keşfedildi

0
276

Almanya’nın Heidelberg şehrindeki Max-Planck Astronomi Enstitüsü (MPIA) tarafından yapılan açıklamada, dünyadan 26 ışık yılı uzaklıkta keşfedilen Güneş Sistemi dışındaki bir gezegene (Exoplanet) dair bulgular açıklandı.

‘Gliese 486b’ adı verilen gezegenin dünyadan yüzde 30 daha büyük olduğu ancak kütlesinin en az 2,8 kat daha ağır olduğu belirtildi. Gliese 486b’nin yörüngesinde döndüğü yıldızının adı ise Gliese 486 ve her bir döngüsü 1,5 gün kadar sürüyor.

Gliese 486b’nin yörüngesinde dolaştığı yıldızı Gliese 486’ya oldukça yakın olması nedeniyle yüzeyinin çok sıcak olduğu da belirtiliyor. Gezegenin yüzeyinde yer yer volkanlara rastlanırken, kimi yerlerde bu lavlar bir nehir gibi akıntılar oluşturuyor. Gliese 486b’nin ortalama sıcaklığının 430 derece olduğu da verilen bilgiler arasında.

Güneş Sistemi dışında bugüne kadar binlerce exoplanet keşfedildi. Ancak Gliese 486b, bu tür gezegenler arasında dünyadan gözlemlenmesini kolaylaştıracak düzeyde yakın olanlardan birkaçı arasına girdi.

Araştırmada yer alan astronomlar, bu yıl gözlem yapmaya hazır hale gelecek uzay teleskopu ‘James Webb’ sayesinde önümüzdeki üç yıl içerisinde Gliese 486b’nin bir atmosferinin olup olmadığının anlaşılabileceğini belirtiyorlar.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz