2018’de Nobel Barış Ödülü verilen Abiy Ahmed’in başbakan olduğu Etiyopya’da bağımsızlık talep eden Tigre bölgesine yönelik operasyon düzenleyen ordunun sivil katliamları tartışılmaya devam ediyor.
YÜZLERCE SİVİL KATLEDİLDİ
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International-AI) tarafından yayınlanan bir raporda, Sudan’a sığınan veya Tigre’nin Aksum şehrindeki bireylerin yaptığı tanıklıklara yer verildi. Ordunun ‘başarıldı’ olarak sunduğu operasyonda özellikle Kasım ayında yaptığı katliamlara yer verilen raporda, Etiyopya ve komşu ülke Eritre’nin ordusunun da katliamlara karıştığına yer verildi.
Amnesty’nin Doğu ve Güney Afrika bölgesel direktörü Deprose Muchena, her iki ordunun birçok insanlık suçu işlediğine vurgu yaptı. Tigre halkına yönelik katliamlarda özellikle Eritre ordusuna bağlı askerlerin yer aldığını belirten Muchena, Aksum şehrine yönelik saldırılarda yüzlerce sivili katlettiklerinin anlaşıldığını söyledi.
5 milyon civarında nüfusları olan Tigre halkının bölgesel yönetimlerindeki temsilcileri olan Tigre Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) yönelik 4 Kasım 2020’de Etiyopya ordusunca saldırı başlatılmıştı. TPLF’yi orduya ait üslere saldırı düzenlemekle suçlayan Başbakan Abiy Ahmed, 28 Kasım’da ‘operasyonların bittiğini’ ilan etmişti.
Ancak hükümetin açıklamalarına rağmen dış dünyaya kapatılan Tigre bölgesinde çatışmaların ve Etiyopya ordusunun ihlallerinin sürdüğü bildiriliyor.
ERİTRE GEÇMİŞİN İNTİKAMINI MI ALDI?
Eritre ordusunun TPLF ve Tigre halkına yönelik saldırılara dahil olmasının geçmişin ‘intikamı’ olduğu da savunuluyor. TPLF, 1991’den 2018’e kadar ülkeyi yöneten Etiyopya Halkı Devrimci Demokratik Cephesi içinde yer almıştı. TPLF’nin başını çektiği bu ittifakın yönettiği Etiyopya 1998-2000 yılları arasında Eritre ile savaşmıştı. TPLF, daha sonra Abiy Ahmed öncülüğünde ‘Refah Partisi’ (PB) adını alan bu ittifaktan ayrılmış ve Tigre’nin bağımsızlığı için mücadelesini yoğunlaştırmıştı.