Yemen’deki çatışmalarda onlarca ölü

0
234

Suudi destekli hükümet yanlısı kaynaklar, başkent Sana’nın 120 kilometre doğusundaki Marib’de yaşanan çatışmalarda son 24 saat içerisinde onlarca kişinin öldüğünü bildirdi.

İran destekli Husiler, bir yıldır Marib’i almaya çalışıyor. Son günlerde bölgedeki çatışmalar şiddetlendi.

Husilerin Maarib’i alması durumunda bunun Suudi Arabistan öncülüğündeki hükümet güçleri açısından felaket olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Husiler bölgeye yönelik takviyeler yaparken, farklı cephelerden petrol zengini kent Marib’e saldırılar gerçekleştirdi.

AFP’ye göre çatışmalar Arap Koalisyonu’nun hava saldırıları altında devam ediyor.  Hükümet kaynakları, çatışmalarda 16 kayıp verdiklerini ve 21 yaralılarının olduğunu iddia ediyor. Husi cephesinde ise onlarca ölü olduğu iddia ediliyor. Husiler, kendi kayıplarına ilişkin genellikle açıklamada bulunmuyor.

Husi savaşçıları Marib’in 50 kilometre güneyindeki El Abdiya kasabasında askeri ekipman tedarikinin yapıldığı hatları da kesti.  Bu şekilde yeni saldırı hazırlıkları yapıldığı ve kent etrafındaki kuşatmanın güçlendirilmeye çalışıldığı belirtiliyor.

Bu çatışmalardan önce ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Riyad’a Yemen’deki operasyonları konusunda desteğini kesmiş ve insani yardımların ulaştırılmasını sağlama gerekçesiyle Husileri terörist örgütler listesinden çıkarmıştı. Ancak ABD yönetimi Cuma günü yaptığı açıklamada, Husilerin listeden çıkarılmasının gelecek Salı günü yürürlüğe gireceğini bildirdi.

DÜNYANIN EN AĞIR İNSANLIK KRİZİ

Yemen’de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015’den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

12 Şubat günü ortak bir açıklama yapan BM Beslenme ve Tarım Örgütü (FAO), Çocuk Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Akut yetersiz beslenme 2021’de Yemen’de beş yaş altı çocukların yarısını tehdit ediyor” diye uyarmıştı. Bu dört örgüt akut beslenme yetersizliği yaşayan çocuklardan 400 bininin şiddetli akut yetersiz beslenme sorunu yaşayacağı ve acil tedavi olmazsa ölebileceklerini belirtmişti. Bu oran, 2020 yılına göre yüzde 22’lik bir artışı ifade ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz