Yemen’de bu yıl yüzbinlerce çocuk açlıktan ölebilir!

0
250

BM Beslenme ve Tarım Örgütü (FAO), Çocuk Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “Akut yetersiz beslenme 2021’de Yemen’de beş yaş altı çocukların yarısını tehdit ediyor” diye uyardı.

Arap Yarımadası’nın en yoksul ama coğrafik olarak stratejik ülkesi Yemen, BM’ye göre dünyanın en ağır insanlık krizini yaşıyor.

BM’ye bağlı dört örgüt yaptıkları ortak açıklamada akut beslenme yetersizliği yaşayan çocuklardan 400 bininin şiddetli akut yetersiz beslenme sorunu yaşayacağı ve acil tedavi olmazsa ölebileceklerini belirtti. Bu oran, 2020 yılına göre yüzde 22’lik bir artışı ifade ediyor.

BM kurumları, ayrıca 1,2 milyon dolayında hamile veya bebek emziren kadının da 2021 yılında akut beslenme yetersizliği yaşayacağını kaydetti.

BM’ye göre şiddetli akut yetersiz beslenme yaşayanların sayısı, çatışmaların tırmandığı 2015’ten bu yana en yüksek düzeyde.

Açıklamada, 2020 yılında bu ülkedeki insani müdahale planı için gerekli olan 3,4 milyar doların sadece 1,9 milyarının karşılandığı hatırlatıldı.

Yemen’de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015’den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz