Türkmenistan Talibanlarla alt yapı projelerini tartışıyor

0
241

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, Talibanlarla alt yapı projelerini görüştüklerini bildirdi.

Türkmenistan son yıllarda Kabil’deki resmi hükümet ile ilişkileri geliştirirken, projelerine destek için Talibanlarla da diyalog kurdu.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında Talibanlara ait olduğu belirtilen bir açıklama da yayınlandı.

Açıklamaya göre Talibanlar, “Afgan halkının rahatı ve huzurunu temin etmeye yönelik alt yapı projelerine tam desteğini” ifade etti.

Talibanların bir sözcüsü Twitter üzerinde de yaptığı paylaşımlarda Cumartesi akşamı Türkmen başkentinde yapılan görüşmelerde “iki ülkenin sınır güvenliğinin” de konuşulduğunu belirtti.

Savaşla altüst olan Afganistan ekonomisini yeniden oluşturma rolünü güçlendirmeye çalışan Türkmenistan geçen ay Afganistan’a doğru demiryolu rayları, bir elektrik hattı ve bir optik kablo hattı kurmuştu.

Yüksek gerilim hattı projesi ile Türkmenistan’dan Afganistan’a elektrik taşınması hedefleniyor.

Gaz projesinin (TAPI) de Türkmenistan’ı Afganistan, Pakistan ve Hindistan’a bağlaması amaçlanıyor. Bu proje Türkmenistan’ın Çin’e doğal gaz konusunda daha az bağımlı olması için hayati önem arz ediyor.

Projenin Afganistan’dan geçen kısmı 700 kilometre uzunluğunda olacak.  Son yıllardaki güvenlik sorunları ve yatırımcıların endişeleri nedeniyle proje aksamıştı.

Afgan hükümeti de Eylül ayında Talibanlarla Katar’da barış müzakerelerine başladı. Müzakereler henüz bir sonuç ortaya çıkarmadı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz