Tarihi Asar Kayaları’na HES projesi tehdidi

0
266

Ordu’nun Altınordu ilçesinde yapılmak istenen HES nedeniyle tarihi Asar Kayaları’nın tahrip olacağını belirten yöre sakinleri, bölgenin SİT alanı ilan edilmesini istedi

Ordu’nun Altınordu ilçesinde bulunan Turnasuyu Irmağı üzerine yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES), bölgenin doğası ve tarihi yapılara zarar verecek. HES’in yapılmasının planlandığı bölgeye yakın olan Saraycık Mahallesi’ndeki Asar Kayaları da tahrip olacak. Tanrıça Kibela heykelinin bulunduğu Kurul Kalesi ile aynı döneme ait olduğu tespit edilen bölgenin arkeolojik alan ilan edilmesi için verilen dilekçeler ise yıllardır kabul edilmiyor.

Sit alanı olmalıdır

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, 2013 yılından itibaren bölgenin incelenmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi. Asar Kayaları’nın Turnasuyu Irmağı havzasında yer aldığını aktaran Gönül, “Burada HES projesi var. İki kez mahkeme kararı ile durduruldu. Yeniden ÇED süreci başlatıldı. HES buraya zarar verecek. Ayrıca taş ocağı var. Kurul Kalesi’nin altındaki gibi burası da taş ocağı nedeniyle zarar görme tehlikesi bulunuyor. Bu nedenle incelemeler tamamlanmalı ve Asar Kayaları bir an önce arkeolojik SİT alanı ilan edilmelidir” dedi.

Bölgede inceleme yapılmalı

Asar Kayaları’nın tarihi bir geçmişi olduğuna dikkat çeken ORÇEV Yönetim Kurulu üyesi Coşkun Özbucak ise, bölgede inceleme yapılarak bu tarihi gerçekliğin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini ifade etti. Arkeolog Ayşe Önal’ın bölgede incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Özbucak, “Arkeolog Ayşe Önal buranın Ordu Bayadı Mahallesi’ndeki Kurul Kalesi’nin yapıldığı dönemle veya sonrasıyla ilgili olabileceğini ve Hıristiyanlık öncesi döneme dayandığını, yüzeyde ot ve yosunların altında insan yapımı olabilecek oyma mağaraların olduğunu belirtmiştir. Şimdi yeni bir süreç başlıyor, burası arkeolojik SİT alanı olarak kabul görecek” diye belirtti.

‘Engel olacağız’

“2200 yıl öncesine ait Kibele Tanrıçası bulunan kazının devam ettiği Kurul Kalesi ile Asar Kayalıkları ve Zafer Mahallesi’ndeki kayalıkların bir bütünlük oluşturuyor” diyen Özbucak, “Bu durum göz önünde tutulmalıdır. Buranın tam anlamıyla tarihsel geçmişi yapılacak bir arkeolojik çalışmayla ortaya çıkacaktır. Turnasuyu Irmağı’nda yapılmak istenen HES’e hem dernek hem de yöre halkı olarak engel olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Tarihi miras gün yüzüne çıkarılsın

Saraycık Mahalle Muhtarı Nazım Kurnaz da Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne arkeolojik inceleme yapılması için dilekçe verdiğini aktardı. Dilekçesinin Samsun’a gönderildiğine dikkati çeken Kurnaz, bölgedeki tarihi mirasın gün yüzüne çıkarılmasını istedi.

Kaynak:MA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz