Odabaş: Alevilik yargılanıyor, mahkemeden af dilemeyeceğim!

0
274

Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş, “İmara aykırı cemevi yapmak ve halkın arasına kin ve nefret koymak” suçlamaları ile 23 Şubat’ta bir kez daha hakim karşısına çıkacak. “Mahkemelerden af dilemeyeceğiz. Şahsım değil, Alevilik yargılanmaktadır” açıklamasını yapan Odabaş, duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

AKP’li Sultangazi Belediyesi 2011 yılında Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi için yıkım kararı çıkararak ‘imara aykırı yapı ve çevre kirliliği’ gerekçeleriyle 198 bin liralık para cezası kesmişti. Cezanın ödenmemesi akabinde ise cemevine icra gönderildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Örgütleme Genel Sekreteri ve AKD Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş, 23 Şubat’ta Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde 23. duruşmanın yapılacağı davaya ilişkin konuştu.

“BU MAHKEMELERDEN AF İSTEMEYECEĞİZ”

Zeynal Odabaş, cemevini imc usulü ile yaptıklarına vurgu yaparak “Parasız işçi çalıştırdığımız gerekçesiyle SSK’dan ayrıca icra geldi. İmara aykırı cemevi yapmak, halkın arasına kin ve nifak tohumu ekmek gibi suçlamalar mevcut. Ama gelecek duruşmada bizler, bu mahkemelerden af istemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“CEMEVLERİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Zeynal Odabaş, Alevi toplumu olarak eşit yurttaşlık mücadelesi verdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bizim yaptığımız meşru bir durumdur. Anayasada da olduğu gibi herkesin kendi inancını yaşama özgürlüğü vardır. Fakat bu hiçbir zaman gerçekleşmedi. Ama biz yine cemevlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Asla diz çökme yiyeceğiz. Bu mahkemelerin siyasi mahkemeler olduğunu, Alevi halkına yönelik bir sindirme politikasının olduğunu biliyoruz. Bu imha, inkar ve asimilasyon politikalarını reddediyoruz. Bu ülkede gerçek bir demokrasi, barış isteniyorsa ancak bu hukukun üstünlüğü ile olur ama şu anda yürütme, yasama organlarının hepsi siyasi bir durumda. Kendinden olmayan herkes iktidar tarafınca suçlu ilan ediliyor.”

“ALEVİ KURUMLARI BU DAVADA YANIMIZDA OLMALI”

Zeynel Odabaş, “Bu bizim kişisel bir davamız değil” diyerek bütün Alevi kurumlarından destek beklediğini de söyledi. “23 Şubat’ta Alevilerin inancı yargılanacak” diyen Odabaş, sözlerine şu cümlelerle devam etti:

“Bu tür davalar toplumsal davalardır. ‘Ben insanım’ diyen herkesin bu davaya sahip çıkması gerekiyor. Bizi sadece oy potansiyeli olarak gören siyasi partileri de bu tür davalarda yanımızda bulamadık. Alevi kurumları, bu davanın gerek duruşmasında, gerek duyurusunda yanımızda olmalı.

Bu davaya gerek federasyonlar, gerek vakıflar ve daha birçok derneğin her şubesinden bir kişi gelse 1000 kişi yapar. Pandemiyi de göz önünde bulundurarak biz bu davaya çağrı yapıyoruz. Bu çağrıyı aslında benden daha çok Alevi kurumlarının pir ve anaları yapması gerekiyor.”

PİRHA/ İSTANBUL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz