Nükleer anlaşma: İran ‘söz’ değil, ‘eylem’ bekliyor!

0
248

Konuşması televizyonda yayınlanan Ali Hameney, “Gerçeklikle karşı karşıya kaldığımızda tutmayan pek çok güzel söz ve vaatler duyduk ve hatta çelişkili kararlar alındı. Sözlerin ve vaatlerin faydası yoktur. Bu sefer karşı taraftan sadece eylem istiyoruz ve biz de bunu yapacağız” dedi.

ABD’nin yeni başkanı Joe Biden, Tahran’ın kendi taahhütlerine uyması halinde nükleer anlaşmaya geri dönmekten yana tavır belirledi.

Önceki başkan Donald Trump, nükleer anlaşmanın altını oymuştu. Trump, 2018 yılında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, İran’a karşı maksimum baskı politikasını devreye koymuştu. İran da buna karşı anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak ihlal etti.

İran yönetimi pazartesi günü yaptığı yeni bir açıklamada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun sürpriz teftişlerini gelecek haftadan itibaren durduracaklarını duyurdu. Bununla birlikte İranlı yetkililer ABD’nin yaptırımları kaldırması halinde anlaşma kurallarına geri döneceklerini temin ediyor.

Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Cumartesi günü Tahran’a gideceği açıklandı. Kurumun Genel Müdürü Rafael Grossi, yeni düzenlemeler ışığında işbirliğinin nasıl sürdürüleceğine ilişkin teknik görüşmelerde bulunacaklarını belirtti. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz