Myanmar’da yüzbinler yeniden sokaklarda

0
234

Myanmar’da 1 Şubat’taki askeri darbeye karşı protesto eylemleri 6 Şubat’tan bu yana her gün devam ediyor. Toplanma yasağına rağmen yüzbinlerce kişi yeniden sokaklara çıktı.

Ülkenin ekonomi başkenti Rangoon’da aralarında doktorlar, futbol oyuncuları, öğrenciler ve özel sektör çalışanlarının olduğu büyük kitle, “Seçilmiş hükümetimizi geri verin” ve “Oyumuza saygı gösterin” şeklinde sloganlar attı.

Gösteride askeri darbe ardından tutuklanan 75 yaşındaki Myanman lideri Aung San Suu Kyi’nin portreleri ve partisi Demokrasi İçin Ulusal Birlik’in payrakları taşındı. Suu Kyi, 12 gündür gizli bir yerde tutuluyor.

Ülkenin güneyindeki bir oturma eylemine güvenlik güçleri müdahale ederek en az 5 kişiyi gözaltına aldı.

Salı günü de polis eylemcilere ateş açmış birçok kişiyi yaralamıştı. Ağır yaralanan genç bir kadının durumu halen kritik.

Ülkede 2007’deki Safran Devrimi’nden bu yana ilk kez böyle bir toplumsal hareket yaşanıyor.

Gösterilerle eş zamanlı olarak ayrıca polisler, havayolu kontrolörleri, öğretmenler, sağlık personeli ve önemli sayışa memur greve gitti.

Askeri cunta lideri Min Aung Hlain, işe geri dönmeleri talimatını verdi, aksi halde “etkili tedbirler alınacağı” tehdidinde bulundu.

Darbenin başından bu yana 250’ye yakın kişi tutuklandı.  Bunlar arasında yerel sorumlular, milletvekilleri, seçim komisyonu üyeleri ve aktivistler var.

Öte yandan devlete ait Global New Light Of Myanmar gazetesine göre 23 bin tutuklu serbest bırakılacak. Bu tutukluların profillerine ilişkin herhangi bir şey ifade edilmedi.  

Myanmar krizi uluslararası toplumun da gündeminde. Washington, Min Aung Hlain dahil askeri sorumlular ve darbeden sorumlu eski askerlerin ABD’deki mal varlıklarını donduracak. Ancak gözlemcilere göre Myanmarlı generallerin Atlantik ötesinde ciddi bir mal varlığı bulunmuyor.  Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği de yaptırım tehdidinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz