Malatya’da EMEP’ten zam tepkisi: Emekçiler çocuklarına bir bardak süt bile içiremiyor

0
282

Malatya’da Emek Partisi İl Başkanı Şerif Demirel, yapılan zamların halkı olumsuz etkilediğini belirterek, “Bırakın emekçilerin evine kırmızı et girmesini, artık emekçiler çocuklarına bir bardak süt bile içiremiyor” dedi. 

Malatya’da Emek Partisi (EMEP), son zamanlarda gıda başta olmak üzere birçok kaleme yapılan zamlara dikkat çekmek, yapılan zamların geri alınmasını talep etmek amacıyla basın açıklaması yaptı.Emeksiz üst kavşakta düzenlenen basın açıklamasına bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri de destek verdiler.

“HALK İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR”

Halkın zor durumda olduğunu hatırlatan EMEP İl Başkanı Şerif Demirel, halkın insanca yaşamak istediğine dikkat çekerek, şunları ifade etti.

“2021 yılını zamlarla karşıladık. 1 Ocak tarihinde elektriğe yüzde 6, doğalgaza yüzde 1, ceza ve harçlara ise yüzde 9.11 zam yapıldı. Son 3 yılda elektriğe yüzde 70, doğalgaza gelen zamsa yüzde 80 oranında oldu. Hangi işçinin, hangi emeklinin, hangi kamu emekçisinin maaşına son 3 yılda yüzde 70-80 oranında zam yapıldı ki? Soğuk kış günlerinde ısınabilmek için emekçilerin bulduğu formül ortada; peteği en kısıkta yak, sadece oturduğun odayı ısıt. Bu mudur insanca yaşamak Emekçilerin içinde bulunduğu tablonun vahametini anlamak için bazı rakamlara bakmak yeterli olacaktır. 2020 yılının ilk altı ayında 1 milyon 655 bin 226 abonenin borcunu ödeyemediği için elektrik ve doğalgazı kesildi. Her ay ortalama 185 bin konutun elektriği, 80 bin konutun da doğalgazı, borcundan dolayı kesiliyor. Resmi verilere göre Türkiye’de her 100 işçiden 40’ı asgari ücretle çalışıyor, yani ayda sadece 2 bin 825 lira ile geçinmeye mahkum. Peki, asgari ücret alan bir işçinin temel gıda ürünlerini alabilmesi için günde kaç saat çalışması gerekiyor? Birkaç ürün üzerinde bunu açıklatalım; Bir kilo kıyma için 5 saat, bir kilo beyaz peynir için 4 saat, bir kilo tereyağı için 8 saat, bir kilo zeytin içinse 4 saat çalışması gerekiyor. Bu liste böyle uzayıp gidiyor… Sıvı yağın altınla yarışırcasına yüzde 74 zamlandığı, süt ürünlerine ortalama yüzde 25 zam geldiği bir ülkede, bırakın emekçilerin evine kırmızı et girmesini, artık emekçiler çocuklarına bir bardak süt bile içiremiyor.”

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Ekonomik sıkıntıdan dolayı vatandaşın zor durumda olduğunu ifade eden Demirel “Ocak 2021 verilerine göre yoksulluk sınırının 8 bin 638 lira, açlık sınırının ise 2 bin 651 lira olarak açıklanmışken, asgari ücret 2 bin 825 lira olarak belirlenmiştir. Temel tüketim mallarına ve diğer hizmetlere yapılan zamlar dikkate alındığında asgari ücret zammı eriyip gitti. İşçiler, emekçiler yoksulluk sınırı bir tarafa açlık sınırında bir ücrete mahkum edildi. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, “Çarklar dönsün” diye canları pahasına çalışmaya zorlanan işçiler Kod-29 ile tehdit ediliyor, ücretsiz izinle korkutuluyor. En temel hak olan örgütlenme hakkı gasp edilmek isteniyor. Çünkü çarklar, işçilerin sömürülen emeği ile dönüyor ve patronlar kâr etmeye devam ediyor” dedi.

Demirel, Pandemi döneminde holdingler, bankalar karlarına kar katarken, AKP döneminde palazlanan ve halk arasında “5’li çete’’ olarak anılan sermaye grupları da servetlerine servet katmıştır” diyerek şöyle devam etti:

“Gelinen Noktada Bıçak Kemiğe Dayanmış Durumda. Hükümet, uyguladığı ekonomik politikaların üzerini örtmek için zamlar konusunda esnafı, aracıyı hedef gösteriyor. Oysa gıda fiyatlarının tavan yapmasının nedeni, tarımın tamamen dışa bağımlı hale getirilmesi ve üreticilerin tekellere ezdirilmesidir. Başta mazot, gübre, yem vb. tarım girdileri küçük üretici için altından çıkılmaz bir hal almıştır. Çiftçiler borç içerisinde yüzerken hükümet canlı hayvan, et, yem, saman vb. ithal ederek tarımın ipini ihracatçı tekellerin eline bırakmıştır. Üretemez duruma gelen üretici Tarım Kredi Kooperatifi ve banka kredilerinin anaparası bir tarafa, faizlerini ödeyemez duruma geldi. Bu nedenle traktörleri, tarlaları, hayvanları haciz yoluyla elinden alınan üretici açlıkla karşı karşıya kalmış ve şu an üretemiyor bir durumda.”

“KOD 29 DAHİL İŞTEN ATILMALAR YASAKLANSIN”

Kod-29 dahil işçilerin işten çıkarılmasına karşı çıkan Demirel; “Gelinen yerde bıçak kemiğe dayanmış durumda. İşçilerin, üreticilerin, emekçilerin daha fazla fedakârlık yapacak hali kalmamıştır. Bundan dolayı biz diyoruz ki biran önce; Zam yağmuru durdurulmalı, yapılan zamlar geri alınmalı. İşçi ücretleri yükseltilmeli, insanca yaşanacak seviyeye çıkartılmalı. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, kod 29’da dahil işten atmalar yasaklanmalı. Küçük esnafın pandemi süresince zararları karşılanmalı. Üretici köylünün banka ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının faizleri silinmeli, anapara tekrardan taksitlendirilmeli. Tarımsal üretim desteklenmeli, üreticiye vergisiz mazot, ucuz gübre ve zirai ilaç sağlanmalı. Yeteri kadar aşı temin edilerek işçi ve emekçiler en kısa sürede aşılanmalı.” diye konuştu.

Mehmet YALMAN/ MALATYA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz