Londra’da Alevi inancının simgelerinin yer aldığı yaya geçidi açıldı-VİDEO

0
253

Londra’nın Enfield ilçesinde, çizimleri ve tasarımı BAF Eğitim komisyonundan resim öğretmeni Hasan Bölücek tarafından yapılan Alevi inancının simgelerinin yer aldığı yaya geçidi açıldı.

Londra’nın Enfield ilçesinde bu yıl ‘Yaz Sanat Festivali’, koronavirüs salgını nedeni ile farklı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında Enfield’in farklı bölgelerinde kalıcı ve halkın kullanımına yönelik sanat eserleri hazırlanıyor.

Beş ayrı toplum ve inançtan sanatçılara ilçenin en yoğun kullanılan yaya geçitlerine kendi inanç ve kültürlerini temsil eden sanat çalışmaları yapmaları istendiği festival kapsamında, Britanya Alevi Federasyonundan da, Alevi kültür ve inancını yansıtacak bir yaya geçidi tasarımı istenmişti.

Çizimleri ve tasarımı BAF Eğitim komisyonundan resim öğretmeni Hasan Bölücek tarafından yapılan yaya geçidi açıldı.

YAPIT, ALEVİ İNANCINDAKİ YAŞAMIN DÖRT ANA BİLEŞİMİNİ SİMGELİYOR”

Bölücek, yaptığı çalışma ile Alevi kültürü ve izlerini yansıtmaya çalıştığını belirterek, “Alevi inancında yaşamın dört ana elementten oluştuğuna inanıyoruz ve her elementi simgeleyen bir renk vardır. Toprak yeşil ile, su mavi ile, ateş turuncu ile ve hava mor renk ile sembolize edilir” dedi.

“YAYA GEÇİDİ ALEVİ İNANCINI ANLATAN KALICI SANAT ESERLERİNDEN BİRİ OLACAK”

Yaya geçidinde yeşil, mor, turuncu ve mavi renklerini kullanırken, barışı ve dayanışmayı simgeleyen güvercin figürünü de kullandığını ifade eden Bölücek, şunları söyledi:

“Hem Alevi simgelerini yansıtırken, hem de koronavirüs nedeniyle evlere sıkışmışlığı ve bir araya gelememeyi anlattık. Yaya geçidi sadece Enfield de değil, tüm dünyada dışarı çıkmak, özgür olmak isteyen her canımıza bir selam gönderiyor. Enfield Belediyesi’nin bütün basılı yayınları gibi tüm sosyal medya platformlarında da yer alan yaya geçidi çalışması, Londra’da Alevi inanç ve kültürünü anlatan kalıcı sanat eserlerinden biri olacak” diye konuştu.

Elif TABAK/LONDRA

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz