Kosova seçimlerini sol muhalefet kazandı

0
236

Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana beşinci kez genel seçimlere gitti.

Seçim komisyonunun sayılan oyların yüzde 80’ine dayanarak verdiği bilgilere göre Albin Kurti’nin Vetevendosje hareketi oyların yüzde 48’ini elde etti.

Eski isyancı komutanların kurduğu PDK partisi yüzde 17, merkez sağcı parti LDK ise yüzde 13’te kaldı.

1,8 milyon nüfuslu ülkedeki ekonomik ve sosyal sıkıntılar Covid-19 salgını ile birlikte derinleşti. Ortalama ücretin 500 euro olduğu ülkede gençler arasındaki işsizlik yüzde 50’ye tırmanmış durumda. Bu nedenle gençler özellikle Almanya veya İsviçre’ye yoğun bir şekilde göç ediyor.

“Kendi kaderini tayin etme” anlamına gelen Vetevendosje (VV) hareketi, solcu reformcu bir hareket olarak yolsuzluğa karşı mücadeleyi öne çıkardı.

Albin Kurti yanlıları, eski gerillaları devletin kaynaklarını ele geçirmek ve Arnavut çoğunluklu bu ülkede bağımsızlığın ilk yıllarını heba etmekle suçluyor.

Vetevendosje, daha önceki iki seçimde de birinci olmuş ancak diğer partiler arasında kurulan koalisyonlarla dışlanmıştı.

2020’de Albin Kurti hükümeti, devrilmeden önce sadece 50 gün ayakta kalabilmişti.

Slobadan Miloseviç cezaevlerinde iki yılını da geçiren Kurti, bu kez hükümette çoğunluğu oluşturmayı umut ediyor. İttifak kuracağı azınlıkları temsil eden partiler 120 sandalyeli parlamentoda 20 sandalyeye sahip.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz