Kongo’da ebola, veba, covid salgınları iç içe…

0
252

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ebola salgını 7 Şubat’ta yeniden başladı.

Ülkenin doğusundaki Nord-Kivu bölgesi Sağlık Bakanı Eugene Syalita, AFP’ye yaptığı açıklamada salgının yenide ortaya çıkışından bu yana 6 Ebola vakası tespit ettiklerini, 4 hastanın hayatını kaybettiğini belirtti. Bakan, bunlarda ikisinin cuma ve cumartesi günleri hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Dr. Syalita, “Bazı aileler evlerinin dezenfekte edilmesi ile yaraşır ve güvenli definler işlemlerini kesinlikle reddediyor” derken şunları ekledi: “İnsanlar Ebola’nın yeniden ortaya çıktığını halen anlamadılar, onlar için henüz her şey net değil.”

Geçmişte olduğu gibi bu bölgenin insanları, Ebola hastalığının varlığına inanmayı reddediyor ve bulaşmanın önüne geçmek için dayatılan tüm değişimleri reddediyor. Bu tedbirler arasında hastalara dokunmama veya Ebola hastalığından ölenlere ait cenazelerin yıkanmaması var.

Ebola salgını Aralık 2013’te Gine’de ortaya çıkmış, daha sonra komşu Liberya ve Sierra Leone’ye sıçramıştı.

İkinci en ağır Ebola salgını Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde Ağustos 2018’de ortaya çıktı. Bu salgın, Kongo Cumhuriyeti için aynı zamanda onuncu Ebola salgını oldu. Salgın resmi olarak Haziran 2020’de 3481 vaka ve 2229 ölü ile son buldu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki 11’inci salgın 130 vaka ve 55 kişinin ölümüne yol açtıktan sonra, 18 Kasım 2020’da sona erdi.

Ebola, virüsün bulaştığı hayvanlardan insan geçiyor.  İnsandan insana bulaşma ise bedensel sıvılarla mümkün olurken, ateş, kusma, kanama ve ishal temel semptomlar olarak dikkat çekiyor.

Gine’de de yeniden başlayan Ebola salgını şimdiden 5 kişinin ölümüne yol açtı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde veba salgını da ortaya çıktı. Vebanın endemik hale geldiği Ituri bölgesinin sağlık bakanı Dr. Patrick Karamura, 19 Şubat’ta AFP’ye yaptığı açıklamada mevcut durumda 520’yi aşkın vaka olduğunu belirtmişti.  Bu vakalardan 31’inin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Kongo’da ilk koronavirüs vakası ise Mart 2020’de resmi olarak tespit edildi. O tarihten beri 24 bini aşkın vaka kayda geçerken, 700’e yakını hayatını kaybetti. Mevcut durumda 26 eyaletin 23’ü Covid-19 salgınından etkilenmiş durumda.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz