Karşıyaka Veli-Der: Salgın kaygılarımızı arttırmakta; sınavlar iptal edilsin-VİDEO

0
242

Öğrenci Veli Derneği Karşıyaka Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaöğretim kurumlarında yüz yüze sınavların gerçekleştirileceğinin açıklamasının üzerine “Sınavlar iptal edilsin” konulu basın açıklaması gerçekleştirdi.

Salgında uzaktan eğitime hiç erişemeyen veya düzenli, nitelikli olarak ulaşamayan, çalışmak zorunda bırakılan çocukların başarısının notla değerlendirilmesinin mümkün olmadığını belirten Veli-Der Karşıyaka Şube Başkan Yardımcısı Yusuf Çakır, sınavların ertelenmesinin sorunu çözmeyeceğine ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmayacağına işaret ederek sınavların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

“MİLYONLARCA ÇOCUK UZAKTAN EĞİTİME ERİŞEMİYOR”

Milyonlarca çocuğun, salgının başladığı 16 Mart’ tan bugüne uzaktan eğitime ulaşamadığını ve bu sorunların hala  devam ettiğini dile getiren Çakır, “UNICEF’ in 2020 Ağustos ayında yayınladığı ‘Uzaktan Eğitimde Erişebilirlik Raporu’na göre, ülkemizde en az 6 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişemedi. Uzaktan eğitime ulaşabilen çocuklarımızın ise MEB’ in verilerine göre %64’ ü ebeveynlerinin cep telefonları ile uzaktan eğitime ulaşmaya çalışıyor. Uzaktan eğitime erişebilen çocuklarımız açısından da nitelikli ve düzenli bir erişim imkanının olmadığı bir gerçekliktir” dedi.

Çakır, uzaktan eğitime salgının başladığı günden bugüne erişemeyen, devamlılığı, sürekliliği ve nitelikli erişim koşulları sağlanmayan, dersleri yalnızca televizyondan takip edebilen, tarlada veya başka işlerde çalışmak zorunda bırakılan çocukların başarılarının ısrarla notla değerlendirmesinin yaşanılan sorunları ve eşitsizlikleri daha da arttıracağını belirtti.

“SALGIN YAYILMAYA DEVAM EDİYOR”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın temel görevinin, sorumluluğunun sınavlar olmadığını belirten Çakır, MEB’in çocukların eğitimden kopuşunu engelleyen, devamlılığını sağlayan, salgında psikolojilerini güçlü tutan önlemler alması gerektiğini ve uzaktan eğitime erişemeyen çocukların internet erişimini, cihaz sorununu acilen ücretsiz karşılaması ve gereksinimi olan tüm çocuklara düzenli maddi eğitim desteği vermesi gerektiğini söyledi.

Salgın yayılımının devam etmekte olduğunu hatırlatan ve başta Doğu Karadeniz olmak üzere vakaların artmakta olduğunu ve mutasyonlu virüsün saptandığı 23 ilin bilgisinin açıklandığını söyleyen Çakır, şunları kaydetti.

“Bu tabloya rağmen okullarda yeterli ve gerekli önlemler hala alınmamış, öğretmenler aşılanmamış, eğitime ek bütçe ayrılmamıştır. Bilim insanları salgının kontrol altına alınabilmesi ve okulların güvenli olabilmesi için acil kapanma, kamusal önlemler, test sayısının artırılması, herkesin hızlıca aşılanması çağrılarını yapmaktadır. Salgın yayılımının devam ettiği ve gerekli önlemlerin alınmadığı koşullarda yüz yüze sınavlarla fiziksel hareketlilik artacaktır. Bu durum çocuklarımızın, öğretmenlerin ve biz velilerin sağlık riskini ve kaygılarımızı arttırmaktadır.”

ANKET SONUÇLARI PAYLAŞILDI

Veli-Der Karşıyaka Şubesi ayrıca sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı ankette, velilerin %91’inin öğrencisinin sınava girmesini istemediği, %13,5’unun öğrencisinin uzaktan eğitime katılamadığı, %62,8’inin konuları hiçbir biçimde öğrenemediği ve %81’inin Covid-19 salgını ile kalabalık grupla kapalı alanda bulunulmasının risk olduğu sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz