Kanada Parlamentosu ‘Uygur soykırımı’nı tanıdı

0
244

Kanada Avam Kamarası’nda Uygurlara yönelik muamelenin soykırım olarak tanındığı önerge oybirliği ile kabul edildi.  338 oydan 266’sı önerge lehine kullanılırken, aralarında Justin Trudeau’nun liberal hükümetinin bakanlarının olduğu diğer vekiller çekimser kaldı.

Önergede “Çin’deki Uygurlar soykırıma maruz kaldı ve kalıyor” diye vurgulanıyor.

Milletvekilleri özellikle “siyasi ve din karşıtı telkinle”, “zorla çalıştırma” ve “kültürel alanların yok edilmesine” dikkat çekiyorlar.

Önergedeki bir düzenleme “soykırımın” devam etmesi halinde 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nın başka yere taşınmasını istiyor.

Kanada’daki Çin Büyükelçiliği önergeyi yazılı bir açıklama ile reddederek, “utanç verici eylem” dedi ve Kanadalı vekilleri “iki yüzlü” ve “utanmaz” olarak nitelendirdi.

Yabancı uzmanlara göre, Çin devleti 1 milyonu aşkın Uygur’u yeniden eğitim kamplarında tutuyor. Pekin bu suçlamaları reddederek, bu kampların “terörizm” ve “ayrılıkçılıktan” uzaklaştırmaya yönelik mesleki eğitim merkezleri olduğunu iddia ediyor.

Kanadalı vekiller hükümeti de parlamentonun kararına uymaya ve resmi olarak Çin’de soykırım yaşandığını kabul tanımaya çağırdı.

Dışişleri Bakanı Marc Garneau yaptığı yazılı açıklamada “Kanada hükümeti tüm soykırım iddialarını son derece ciddiye alıyor” dedi.

Kanada ile Çin arasındaki ilişkiler 2018 yılı sonunda Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig ile Michael Spavor’un casusluk suçlamasıyla tutuklanması ve birkaç gün sonra da Vancouver havaalanında Huawei çalışanı Meng Wanzhou’nun tutuklanması bu yana benzeri görüşmemiş kriz yaşıyor.

.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz