İtalya’da liberal teknokratlar hükümeti kuruluyor

0
252

İtalya’da salgın ile salgının neden olduğu ekonomik ve sağlık krizinin aşılamadığı bir ortamda koalisyon ortağı Viva Italia’nın çekilmesi ardından dağılan koalisyon hükümetinin yerine yenisi kuruluyor.

Bir dönem Avrupa Merkez Bankası (BCE) başkanlığı görevini yürüten Mario Draghi, dün hükümet kurma görevini resmen kabul etti. Eski görevi nedeniyle Avrupa Birliği’nin (AB) üye ülkelere dayattığı liberal politikaları yürüteceği bilinen Draghi, siyasiler ve teknokratlardan oluşan bir hükümet kurmaya hazırlanıyor.

Draghi’nin kuracağı hükümette hayati önemdeki bakanlıkları teknokrat isimlere vereceği kesinleşti. Bunlar arasında Ekonomi ve Maliye Bakanlığı koltuğu da var. Bu göre halen İtalya Merkez Bankası’nın iki numaralı ismi olan Daniele Franco’nun getirileceği öğrenildi.

Franco, aynı zamanda bir dönemler AB Komisyonu’nda ‘danışman’ olarak görev yapmıştı.

2008 yılındaki global ekonomik krizden sonra 2010’daki Euro Bölgesi ekonomik krizinin en ağır şekilde vurduğu ülkelerden olan İtalya’da işsizlik de halen yüksek oranlarda. Son olarak 2019’da yüzde 10’un altına inen ve 2020 başında yüzde 8’lere kadar gerileyen işsizlik oranı, Covid-19 salgını sonrasında artmaya devam ediyor. Ülkede işsiz sayısı sadece 2020’de 440 bin kadar kişi artarken, yeniden yüzde 10 düzeyine ulaşıldı.

İtalya ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 10 civarında küçülmüştü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz