İsrail binlerce kayıp bebek için tazminat ödeyecek

0
239

İsrail’in kurulduğu 1948 yılından sonra özellikle Yemen başta olmak üzere Arap ülkeleri ile Balkan ülkelerinden gelen binlerce Yahudi göçmenin yaşadığı ‘dram’ olarak nitelendiriliyor. O yıllarda göçmen kamplarında yaşayan ve çoğunluğu Yemen Yahudilerinden olan ailelerin binlercesinin bebeklerinin doğumdan sonra öldükleri bildiriliyor, cenazeleri ise ailelerine verilmiyordu.

Ancak yıllarca süren bu duruma dair yapılan araştırmalar, bebeklerin önemli bir kısmının Orta ve Doğu Avrupa’dan gelen Aşkenaz Yahudilerine evlatlık verildiğini gösteriyordu.

Normal şartlarda 2031 yılına kadar gizli kalması gereken bu konudaki devlet arşivleri, 2016’dan sonra açılmıştı. Yapılan incelemelerde, kaybolan binlerce bebeğin çoğunluğunun gerçekten öldüğü savunulmuştu.

TAZMİNAT ÖDENECEK

Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ülke tarihinin ‘en acı’ dosyalarından olarak itiraf ettiği 1948’lerden sonraki kayıp bebekler meselesinde hükümet, ailelere tazminat ödeyerek dosyayı kapatmak istiyor.

Maliye Bakanı İsrael Katz’ın yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun talimatıyla toplamda 162 milyon şekel (41 milyon Euro) tazminat ödeneceği duyuruldu. Bu kapsamda öldüğü halde mezar yeri bilinmeyen bebeklerin ailelerine 150 bin şekel (38 bin Euro), çocukları hakkında hiçbir bilgi olmayan ailelere ise 200 bin şekel tazminat ödeyecek.

1948 sonrasında aralarında 30 bin Yemenli Yahudinin de olduğu göçmenler için kamplar kurulmuştu. Her ne kadar resmi makamlar bebek ölümlerinin çoğunun ‘kötü koşullar’ nedeniyle meydana geldiğini savunsa da aileler ayrımcılığa maruz kalındığını iddia ediyorlar. İsrail devleti, büyük oranda Doğu ve Orta Avrupa’dan gelen Aşkenaz Yahudilerince kurulmuştu. Diğer tüm Yahudiler için ise Sefarad terimi kullanılsa da bu terim daha çok İspanya ve Portekiz’den sürülenler için kullanılıyordu. Bu kesimler, İsrail’in kurulmasından sonra Aşkenazların kendilerine karşı ayrımcılık yaptığını savunuyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz