İranlı milli sporcuya

0
237

İran’da kadınların, eşlerinin izni olmadan yurt dışına çıkamaması uygulaması ülkeyi İtalya’daki şampiyonada temsil eden kadın sporcuların antrenörsüz kalmasına yol açtı.

Alp Disiplini Dünya Kayak Şampiyonası’na katılmak üzere Çarşamba sabahı havaalanına giden ekibin antrenörü Samira Sargari, ülkeyi terk etme izninin bulunmadığını ancak burada öğrendi. Eşi, İran yasalarının kendisine tanıdığı yetkiyi kullanarak yurt dışına çıkmasına izin vermemişti.

Ekip, antrenörleri olmadan İtalya’ya uçtu. İranlı milli kayakçılardan Forough Abbasi Perşembe günü DW’ye yaptığı açıklamada olayı, “Bu İran’da bir kural. Bunu değiştirmeye çalışıyoruz. Böyle bir şeye ilk kez tanık olmuyoruz” şeklinde anlattı. Abbasi, ülkede bu kuralı değiştirmeye çalışan çok sayıda güçlü kadın bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Erkek vesayeti

Şeriat esaslarına dayalı İran hukuk sisteminde erkek, kadın üstünde vesayete sahip. Bir kadının hayatındaki tüm önemli kararlar erkekler tarafından veriliyor. Önce baba, evlenince de koca tarafından. Havalanından yurt dışına çıkış yapabilmek bir yana, bunun için gerekli pasaportun başvurusu için de erkeğin onayı gerekiyor. Onay vermeyen erkeğin ne bir gerekçe bildirmesi gerekiyor ne de kadını haberdar etmesi.

  <p>Dolayısıyla 37 yaşındaki milli takım antrenörü Sargari'nin yurt dışına çıkışına eşinin niye izin vermediği de bilinmiyor. Bu konuda kendisinden de İran Kayak Federasyonundan da henüz bir açıklama yapılmadı. İran medyasında yer alan haberlerde Federasyon'un Sargari'nin seyahat edebilmesi için "son ana kadar" çaba gösterdiği ama başarılı olamadığı belirtiliyor.</p><b> Futbol takımı kaptanının da başına gelmişti </b><p>Ancak bu, İranlı bir milli sporcunun önemli bir müsabaka öncesinde başına gelen ilk olay değil. 2015'te futbol milli takımının kaptanı Nilüfer Ardalan da yurt dışına çıkamayacağını Malezya'daki Asya Kupasına gitmek üzere bulunduğu havaalanında öğrenmişti.</p> <p>Nedeni sonradan ortaya çıktı. Ardalan'ın devlet televizyonunda spor editörlüğü yapan eşi, boşanma durumunda nafakadan feragat etmesini istemiş, aksi takdirde yurt dışına çıkışına izin vermemekle tehdit etmişti. Ardalan bu şantaja boyun eğmediğini söylemişti.</p>     <p>İran Kadınlar Milli Futbol Takımı kaptanı Nilüfer Ardalan

© Deutsche Welle Türkçe

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz