Hollanda hükümeti Sivas Katliamı davasında müdahil olmaya yanaşmadı!

0
246

Hollanda Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut’un, Sivas Katliamı ile ilgili Hollanda Dışişleri Bakanı’na yönelttiği soru önergesine cevap geldi. Dışişleri Bakanı Stef Blok, “Hollanda bu davayı ciddi ve detaylı bir şekilde takip etmeye devam edip, özellikle davada uluslararası hukukun ihlal edilmemesine dikkat edecektir” açıklamasını yaptı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Sosyalist Parti Milletvekili Saadet Karabulut’un, Sivas Katliamı ile ilgili 2. soru önergesini cevapladı.

Milletvekili Saadet Karabulut, soru önergesinde “Verdiğiniz cevaptan sanıkların yargılandığı Sivas Katliamı ceza davasının hiçbir duruşmasının Hollanda tarafından izlenmediği anlaşılmaktadır. Üç sanığa karşı devam eden ve 20 Ocak 2021’de bir sonraki duruşması olan davaya aktif bir şekilde katılmaya razı mısınız? Cevabınız “hayır” ise, neden?” şeklinde soru yöneltmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok ise Karabulut’a şu cevabı verdi:

“Türkiye’de Hollanda’nın dikkatini çeken birçok dava var. Bu davalar, eğer mümkün ise Hollanda Elçiliği tarafından fiziksel olarak takip edilmektedir. Öncelik, insan hakları savunucularına ve Hollanda vatandaşlarına yönelik yürütülen ceza davalarına verilmektedir.

Bir önceki cevaplarda da belirtildiği gibi Hollanda davanın bir sonraki duruşmasının 20 Ocak’ta yapılacağından haberdar idi. Hollanda Elçiliği bu duruşmaya katılmıştır.”

“ULUSLARARASI HUKUKA UYULMALI”

Milletvekili Saadet Karabulut, Sivas Katliamı’nın insanlığa karsı işlenmiş bir suç olarak tanımlandığını hatırlatarak, Hollanda’nın davaya müdahil olması konusunda aile yakınları ve Alevi derneklerinin kabul edilmeyen dilekçesini anımsatarak, “Bu talebi tekrar değerlendirip olumlu bir şekilde yanıtlayacak mısınız? diye sormuştu.

Dışişleri Bakanı Stef Blok’un cevabı şu şekilde oldu:

“4 Ocak’ta Hollanda Elçiliği, aile yakınlarının bir temsilcisiyle telefonla görüşmüştür. Temsilci, Hollanda Elçiliği’ne 20 Ocakta yapılacak olan duruşmaya katılma ve davaya müdahil olma talebini iletmiştir. Hollanda duruşmaya katılmıştır. Hollanda bu davayı ciddi ve detaylı bir şekilde takip etmeye devam edip, özellikle davada uluslararası hukukun ihlal edilmemesine dikkat edecektir. Fakat Türk hakiminin uluslararası hukuku yanlış yorumladığına veya uyguladığına dair bir işaret yoktur. Bu yüzden şu ana kadar Hollanda müdahil olarak veya başka bir şekilde Türk prosedürlerine karışmaya bir sebep görmemektedir. Hollanda’nın çıkış noktası başka ülkelerdeki dava süreçlerine saygıdır; eğer uluslararası hukukun yorum veya uygulaması Hollanda’nın görüşüyle uyuşmazsa sürece karışma düşünülebilir.

“HOLLANDA ADIM ATMAYA GEREKÇE GÖREMEMEKTEDİR”

Saadet Karabulut’un “Alman hükümeti, Sivas’ta işlenmiş cinayetlerden dolayı Türkiye’de hüküm yemiş 9 kişinin Almanya’da ikamet ettiğini tespit etmiştir. İşlenmiş suçların ciddiyeti ve Hollanda vatandaşı Carina Thuijs’un bu katliamda öldürülmesini göz önünde bulundurarak, Almanya ile görüşüp araştırmayı derinleştirme ve bu kişileri yargılama imkanlarını değerlendirmeye razı mısınız? Cevabınız “hayır” ise neden?” sorusuna ise şu yanıt geldi:

“Söz konusu 9 kişinin Almanya’da ikamet ettiğini Alman hükümeti tarafından tespit edildiğine dair Hollanda hükümetinin bir bilgisi yoktur. Almanya’ya soru yönelttikten sonra da ek bilgi kazanılmamıştır. Hükümet Almanya’ya yönelik ekstra adım atmaya gerekçe görememektedir.”

Hollanda Dışişleri Bakanlığından gelen cevaplar sonrasında Gülsüm Karababa’nın abisi Hüseyin Karababa ile Sivas Davasının avukatı Coşkun Özgür Piroğlu şu yorumda bulundular:

“Hollanda hükümeti, vatandaşları Carina Thuijs’a sahip çıkıp davaya müdahil olmadığı sürece kendilerini uyarmayı sürdüreceğiz. Gerekirse Hollanda Büyükelçiliği’nin kapısına kendimizi zincirleyeceğiz. Kamuoyu oluşturmak için her türlü eylem ve etkinlikte bulunacağız.”

PİRHA/ANKARA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz